Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny undersökning visar: Den här maten slänger svenskarna mest

Det slängdes hela 938 000 ton matavfall från de svenska hushållen år 2016, vilket motsvarar 97 kilo per person. Det visar Naturvårdsverket i en rapport. Nu vill matjätten Willys minska sitt matsvinn till 2025 och har till sin hjälp tagit fram statistik över maten vi svenskar slänger mest. 

Eftersom det fram tills i dag inte funnits någon statistik över exakt vilka produkter som slängs mest så har matvarukedjan Willys, som har som mål att halvera sitt matsvinn till 2025, låtit Sifo undersöka vilka specifika matprodukter det är som hamnar i soporna.

Drygt 1000 personer fick svara på vad de slängt i soporna de senaste 30 dagarna och resultatet visade att nästan varannan person i testgruppen hade slängt mjuk bröd, som därför ligger i topp bland mest slängda varor. Efter brödet kommer gurka, banan, clementin, tomater och äpplen av det folk slänger mest. 

– Ju bättre kunskap vi har kring vad exakt det är som slängs, desto större chans att vi lägger fokus på rätt saker. Ta bröd till exempel, bara genom att på ett systematiskt sätt prissänka bröd med kort datum lyckades vi minska Willys brödsvinn med 17 procent förra året. Små grepp som gjorde enorm skillnad. Nu ska vi fortsätta hitta kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn, säger Thomas Evertsson, vd på Willys i ett pressmeddelande.

Här ser du hela listan över produkter vi svenskar slänger mest:

Produkt                                                                  Andel

1. Mjukt bröd                                                      46 %

2. Gurka                                                              30 %

3. Banan                                                              27 %

4. Clementin                                                        24 %

5. Tomater                                                          23 %

6. Äpplen                                                            23 %

7. Mjölk                                                              22 %

8. Crème fraiche                                                  21 %

9. Morot                                                              20 %

10. Lök                                                                 18 %

11. Grädde                                                            18 %

12. Potatis                                                             16 %

13. Pasta                                                               15 %

14. Apelsin                                                           14 %

15. Hårdost                                                           14 %

16. Avokado                                                         13 %

17. Skinka                                                             12 %

18. Ris                                                                  11 %

19. Yoghurt                                                           11 %

20. Gräddfil                                                          11 %