Ny undersökning visar: Den här maten slänger svenskarna mest
Det slängdes hela 938 000 ton matavfall från de svenska hushållen år 2016, vilket motsvarar 97 kilo per person. Det visar Naturvårdsverket i en rapport. Nu vill matjätten Willys minska sitt matsvinn till 2025 och har till sin hjälp tagit fram statistik över maten vi svenskar slänger mest.
Eftersom det fram tills i dag inte funnits någon statistik över exakt vilka produkter som slängs mest så har matvarukedjan Willys, som har som mål att halvera sitt matsvinn till 2025, låtit Sifo undersöka vilka specifika matprodukter det är som hamnar i soporna.
Drygt 1000 personer fick svara på vad de slängt i soporna de senaste 30 dagarna och resultatet visade att nästan varannan person i testgruppen hade slängt mjuk bröd, som därför ligger i topp bland mest slängda varor. Efter brödet kommer gurka, banan, clementin, tomater och äpplen av det folk slänger mest.
– Ju bättre kunskap vi har kring vad exakt det är som slängs, desto större chans att vi lägger fokus på rätt saker. Ta bröd till exempel, bara genom att på ett systematiskt sätt prissänka bröd med kort datum lyckades vi minska Willys brödsvinn med 17 procent förra året. Små grepp som gjorde enorm skillnad. Nu ska vi fortsätta hitta kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn, säger Thomas Evertsson, vd på Willys i ett pressmeddelande.
Här ser du hela listan över produkter vi svenskar slänger mest:
Produkt Andel
1. Mjukt bröd 46 %
2. Gurka 30 %
3. Banan 27 %
4. Clementin 24 %
5. Tomater 23 %
6. Äpplen 23 %
7. Mjölk 22 %
8. Crème fraiche 21 %
9. Morot 20 %
10. Lök 18 %
11. Grädde 18 %
12. Potatis 16 %
13. Pasta 15 %
14. Apelsin 14 %
15. Hårdost 14 %
16. Avokado 13 %
17. Skinka 12 %
18. Ris 11 %
19. Yoghurt 11 %
20. Gräddfil 11 %