Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Grilla på kolgrill - mest populärt i Sverige
Grilla på kolgrill - mest populärt i Sverige
Grilla på kolgrill - mest populärt i Sverige
Grilla på kolgrill - mest populärt i Sverige Foto: ANDOR BUJDOSO/Adobe Stock

Ny undersökning: Här grillas det mest i Sverige

Är män bättre på att grilla än kvinnor? En ny rapport avslöjar att det i alla fall inte är något fel på de svenska männens självförtroende när det handlar om grillen. Dessutom visar undersökningen var i Sverige man grillar allra mest. 

Vilken typ av grill är mest populär, hur ofta grillar vi och vem är egentligen bäst på att grilla? Svaren hittar vi i en ny undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av NetOnNet där man undersökt grillvanor i Sverige och Norge.

Svenska män bäst på att grilla?

En del av undersökningen handlar om grillförmåga, där svenska män skattar sig högt.

– Männen skattar sig själva klart högst på detta område, men undersökningen avslöjar inte om detta även speglar slutresultatet på grillen. 22 procent av kvinnorna ger sig själva en poäng på mellan åtta och tio, medan hela 33 procent av männen ger sig själva en poäng i denna övre nivå, säger Teddy Thor, affärschef på NetOnNet, i ett pressmeddelande.

Svenska män har högt självförtroende vid grillen visar undersökning Foto: Adobe Stock/James Trotsenko

Kol eller gasol?

I Sverige är det ingen tvekan om vilken typ av grill som är mest populär. Hela 52 procent föredrar kol medan endast 15 procent grillar med gasol. I den yngre målgruppen, under 30 år, finns ett växande intresse för bland annat pizzagrill och rökgrill, visar undersökningen.

Grillkungarna bor i norra Sverige

Men var i landet grillar vi egentligen mest? I Sverige uppger 16 procent av de tillfrågade att de aldrig grillar, medan 70 procent grillar minst en gång i månaden. Av de tillfrågade som bor i norra delarna av Sverige anger däremot hela 45 procent att de grillar varje vecka vilket betyder att de grillar mest i landet.

– Så även om de kanske har lite kallare väder så är de helt klart grillkungarna – åtminstone när det kommer till kvantitet, säger Teddy Thor,

Undersökningen har också jämfört svenskarnas grillvanor med våra grannar från Norge. Den visar att totalt grillar norrmän lite oftare än svenskar, även om 37 procent av svenskarna grillar minst en gång i veckan under sommaren.

Sammanfattning av grillundersökningen

Invånare i norra Sverige grillar oftare än boende i resten av landet

Män skattar sin grillförmåga högre än vad kvinnor gör

Svenskars favoritgrill är utan tvekan kolgrillen

De unga driver på trenden med nya grilltyper såsom pizzagrill och rökgrill

Och kom ihåg - vem som får bäst grill-resultat avslöjar inte undersökningen.