Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
<p>Brittisk lag ska g&ouml;ra det enklare att skilja skotsk whisky fr&aring;n kopior.</p><p>Brittisk lag ska g&ouml;ra det enklare att skilja skotsk whisky fr&aring;n kopior.</p><p>Brittisk lag ska g&ouml;ra det enklare att skilja skotsk whisky fr&aring;n kopior.</p>
<p>Brittisk lag ska g&ouml;ra det enklare att skilja skotsk whisky fr&aring;n kopior.</p> Foto: Jupiter Images

Ny lag ska skilja whisky från whisky

Nya och hårdare regler för märkningen av whisky ska skydda en av Skottlands käraste produkter, single malten. 

De nya bestämmelserna klubbades igenom i det brittiska parlamentet och trädde i kraft i veckan. De innebär bland annat en skärpning av märkningen på whiskyflaskor.

Från och med nu ska det tydligare framgå för köparen vilken typ av whisky hon köper, om det är "blended scotch whisky" eller "single malt".

Ett begrepp som "ren malt" (pure malt) är till exempel inte längre tillåtet, eftersom det har använts om blended whisky för att få den att verka bättre och mer exklusiv än single malt.

Det skotska whiskyförbundet hyllar de nya reglerna som en milstolpe.

– Det här är ett avgörande ögonblick för våra producenter som har tillverkat whisky i Skottland i mer än 500 år, kommenterar dryckesproducenten Diageos vd Paul Walsh.

Och även politikerna är nöjda.

– Vi måste skydda våra viktigaste näringar. Vi kan inte tillåta andra att snylta på vårt goda rykte och sälja sämre whisky som om den vore producerad i Skottland. De här reglerna kommer att skydda whiskykonsumenter världen över, säger den skotska ministern Jim Murphy.

Enligt de nya bestämmelserna får bara flaskor tappade i Skottland märkas "single malt scotch".

Dessutom förstärks skyddet för de traditionella regionnamnen som associeras med whisky. Och hårdare regler införs för påståenden om en whiskys ålder.

– Märkningen innebär att konsumenterna får tydligare koll över exakt var och hur deras whisky har producerats, säger Murphy, som själv inte dricker inte alkohol.

– Det här kommer att bidra både till ökad kunskap och ökad njutning för många whiskydrickare, säger han till sajten whisky.scotsman.com.

Whiskyglas från Sagaform med rundad fot

 Läs mer och köp här!