Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: European Wine Store full.

Ny konkurrent till Systembolaget

En ny vinbutik på nätet vill ta upp kampen om kunderna. Deras mål; att konkurrera med Systembolaget.

- Vi vill förändra ett beteende, säger Peter Åsbrink som jobbar med Europeanwinestore.com. Vi vill vara en konkurrent till Systembolaget på riktigt.

Europeanwinestore.com är den senaste aktören som ger sig i kampen om vinkunderna i Sverige. Efter att ha testkört sin tjänst med provkunder sedan i somras så lanserar de nu sajten på allvar och siktar på att ha ett stort utbud redan under hösten.

- Vi ska ha 300 produkter till jul, säger Åsbrink.

- Det som skiljer oss från andra nätbutiker är att vi jobbar med snabba leveranser direkt hem till köparen. Vi har kontroll på hela kedjan vid försäljningen och kommer så småningom att kunna leverera hem vinerna senast dagen efter beställning.

Kenneth Söderberg är en av två sommelierer som är knutna till sajten och hans kontakter bland importörer och producenter gör att de kan hitta viner som är bra och tillgängliga.

- Vi kommer att sälja viner som vi hittar själva runt om i världen men även sälja importörers viner. Att få in ett vin på Systembolaget kan vara svårt och en väldigt långsam process, vi däremot kan börja sälja ett vin som vi hittar hos en producent på direkten, säger Söderberg.

Männen bakom företaget säger att intresset verkar vara stort och sajten har redan samarbeten med flera svenska importörer som ser en möjlighet att sälja "sina" viner genom en ny kanal.

- Vi försöker hitta guldkorn bland vinerna som inte vanligtvis hittar till Sverige och på det sättet bredda utbudet av vinproducenter. Vi har till exempel ett vin från en spansk producent i ett område som heter Terra Alta söder om Priorat. Producenten Xavier Clua gör väldigt bra viner som är prisvärda och väldigt publika - det är ett av våra röda viner som jag starkt rekommenderar, säger Kenneth Söderberg.

- På den vita sidan skulle jag välja en amerikansk producent, Charles Smith, som har ett rieslingvin som heter Kung Fu Girl. Det är riktigt bra och görs i Washington State. Han som gör det är för övrigt gammal turnéledare för Cardigans, bara en sådan sak!

Sedan tidigare finns det ett antal aktörer som säljer vin via nätet i Sverige, till exempel Drickbart.se, Bubbles Unlimited, Australian Wine Club och Invinitum.com.