Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Brogrillen/Instagram: @Brogrillen

Nu är det avgjort: här är Sveriges bästa tunnbrödsrullar

Tunnbrödsrullen är en älskad korvkiosksklassiker som de senaste åren fått ett rejält uppsving och blivit en het snackis. Varje år röstar Facebookgruppen ”Tunnbrödsrullens vänner” – som i dag har över 22 tusen medlemmar – fram Sveriges bästa tunnbrödsrullar. Nu har 2022 års vinnare korats.

Spana in hela listan över landets bästa tunnbrödsrullar här!

Att svenskar hyser stark kärlek för en klassisk tunnbrödsrulle med tunnbröd, potatismos och korv är kanske inte så konstigt. Det är den perfekta snabbmaten när man är på språng: den går snabbt att få, den mättar bra – och kostar i regel inte allt för mycket.

En älskad korvkiosksklassiker

Tunnbrödsrullen är en riktig korvkioskklassiker, vars historia sägs sträcka sig från 60-talet. Det är nog många som har nostalgiska minnen av den älskade snabbsmatsklassikern från barndomen, och det var mot den bakgrunden som Håkan Söder för ett par år sedan bestämde sig för att starta Facebookgruppen ”Tunnbrödsrullens vänner”, som i dag har över 22 tusen medlemmar. 

– När jag startade gruppen fanns redan grupper för burgare, kebab och pizza. Men jag saknade någon för tunnbrödsrullen. Jag är över 50 år och har ätit mycket tunnbrödsrullar, och ett av syftena med gruppen är att uppmärksamma rätten, även för den yngre generationen, så att den inte dör ut. Det är en svensk snabbmatsrätt som inte finns någon annanstans, det vore tråkigt om den försvann, säger Håkan Söder.

Omröstningen avslutad – de fick flest röster

Varje år arrangeras en omröstning i gruppen, där medlemmarna får nominera och rösta fram sina favoriter när det kommer till tunnbrödsrullar. Nu är årets omröstning avslutad, och det står alltså klart vilka grillrestauranger som gör de bästa rullarna i Sverige – enligt gruppens tusentals medlemmar. De 12 gatukök som fick flest röster tilldelas ett diplom som intygar att deras tunnbrödsrullar är godkända av Facebookgruppen. 

De 12 gatukök som får flest röster tilldelas diplom som intygar att deras tunnbrödsrullar är godkända av Facebookgruppen ”Tunnbrödsrullens vänners” medlemmar. Foto: Tunnbrödsrullens vänner

Bro-klassiker i topp

I toppen över 2022-års lista finns Brogrillen, en omtalad grill som är placerad i Bro utanför Stockholm. Brogrillen är en populär grillkiosk som ofta syns i medier, och som regelbundet omnämns bland medlemmarna i Tunnbrödsrullens vänner. Kändiskocken och krögaren Erik Videgård är stammis på grillen – och har varit med och skapat flera recept samt fått tunnbrödsrullar uppkallade efter sig. 

Faruk Yildiz driver populära Brogrillen i Bro utanför Stockholm, som hamnar i topp över 2022-års lista. På menyn finns många tunnbrödsrullar – bland annat ”Videgårdsrullen” och ”Zlatanrullen”. Foto: Brogrillen/Instagram: @Brogrillen

Här är Sveriges godaste tunnbrödsrullar 2022 

1. Brogrillen (Bro, Stockholm)

2. Nyhetsgrillen (Kungsholmen, Stockholm) 

3. Grilladd (Huddinge, Stockholm)

4. Sofie's grill (Bromma, Stockholm)

5. BBQ KITCHEN (Eskilstuna)

6. Huvudstagrillen (Huvudsta, Stockholm)

7. E4-baren (Hägersten, Stockholm)

8. Prestogrillen (Lidingö, Stockholm)

9. Göstas korvrestaurang (Södermalm, Stockholm)

10. Bamba gatukök (Värmdö, Stockholm)

11. Hemsegrillen (Hemse, Gotland)

12. Matteus kiosk och grill (Vasastan, Stockholm)

 

Läs mer:

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

5 enkla recept med bara 5 ingredienser

10 rätter som passar perfekt i matlådan