Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Norrmejerier

Nu ska Sveriges landskapspizzor utses

Nu ska svenska folket utse landets landskapspizzor. Genom en tävling ska pizzor i Sveriges 25 landskap komponeras och kanske få en lika given plats som våra landskapsdjur och blommor.

Vi har redan landskapsblommor, djur och rätter, så varför inte landskapspizza? Det tycker i alla fall företaget Västerbottensost som nu bjuder in till en nationell tävling där du kan vara med och skapa någon av de 25 landskapspizzor som ska komponeras runtom i landet.

Vilken botten passar bäst på Skånepizzan, vilken ost representerar Hälsingland, vilken sås ska ligga på Smålandspizzan och vilken given topping ser vi på pizzan från Lappland?

– Att få vara med och utse svenska folkets egna landskapspizzor blir ett roligt uppdrag. Det är ett inspirerande initiativ av Västerbottensost som hyllar både matglädje och lokala mattraditioner, något som jag som kock värdesätter högt, säger jurymedlemmen Emmah Strömberg, representant från Svenska Juniorkocklandslaget och kock på Ètoile, i ett pressmeddelande.

Pizzajuryn

En jury bestående av ostmästare Thomas Rudin, Emmah Strömberg, kock på Ètoile och Eric Hristov, kock på Restaurang Hasselbo, från Svenska Juniorkocklandslaget väljer tillsammans ut en vinnande pizza per landskap.

Förutom smak kommer utseende och kreativ höjd bedömas men också hur lokala råvaror och tillagningssätt finns representerade i pizzan.

– Sverige ett fantastiskt matland med ett rikt skafferi av fina och goda råvaror från både skog och hav. Den förmånen vill vi gärna uppmuntra och påminna om, säger Maria Forsner, brand manager för Västerbottensost, i ett pressmeddelande.

Vinnarna prisas med, förutom äran att ha komponerat en unik landskapspizza, även pizzatillbehör i stål.

Tävlingen pågår mellan 30 augusti och 10 oktober 2021 och återfinns i butik och i Västerbottensost digitala kanaler.

Behöver du inspiration till din landskapspizza? Här hittar du recept på både pizzadeg och goda pizzor i olika smaker