Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jupiter

Nu kan snabbmaten bli nyttig

Genom att använda fibrer från frukt och grönsaker går det att påverka både smak och konsistens på färdigmat, visar ny studie. 

En ny undersökning vid Lunds tekniska högskola, där doktoranden Hanna Bengtsson undersökt hur tillsatta kostfibrer påverkar matens karaktär, visar att fibrer från frukt och grönt kan användas i den typiska snabbmaten.

En professionell smakpanel fick bedöma hur olika fiberblandningar smakade och upplevdes i munnen. Där kom de bland annat fram till att en blandning av morot och potatis gav en krispig känsla medan äpple och tomat blev lättsmält och smakrik.

Vi behöver mycket fibrer

För att komma upp i Livsmedelsverkets rekommenderade intag av kostfibrer, ungefär 30 gram, måste man sätta i sig mer än motsvarande ett kilo morötter – varje dag. Med tillsatta fibrer från till exempel potatis i färdigmaten kan man lätt öka sitt fiberintag.

– Den största fördelen är att potatispulpan ger korven en fastare konsistens och därför påminner mer om vanlig högfettskorv, som också har en fastare konsistens. Så genom att tillsätta fibrer i korven kan man få i sig lite mer fibrer, samtidigt som man äter en god korv, säger Hanna Bengtsson i ett pressmeddelande.