Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maja Gustafson är Sveriges bästa glassmakare
Maja Gustafson är Sveriges bästa glassmakare
Maja Gustafson är Sveriges bästa glassmakare
Glad vinnare!
Glad vinnare!
Glad vinnare!
Maja Gustafson är ny svensk glassmästare 2023.
Maja Gustafson är ny svensk glassmästare 2023.
Maja Gustafson är ny svensk glassmästare 2023.
1 AV 4
”Overkligt – jag är helt skakig”
2 AV 4
Maja Gustafson är Sveriges bästa glassmakare
Foto: Gastronord/Stockholmsmässan
3 AV 4
Glad vinnare!
Foto: Gastronord/Stockholmsmässan
4 AV 4
Maja Gustafson är ny svensk glassmästare 2023.
Foto: Johanna F Boström

Nu är det klart: Här är Sveriges godaste glass

Sveriges bästa glassmakare 2023 heter Maja Gustafson och driver Gelaterian Göteborg i Göteborg. Det stod klart på onsdagen när glass-SM gick av stapeln. 

– Det känns overkligt. Jag vågade inte hoppas för mycket, säger Maja Gustafson som driver företaget med sin mamma Camilla Gustafson.

På onsdagen avgjordes SM i glass på Stockholmsmässan i Älvsjö, och det blev Gelaterian Göteborg, som drivs av Maja Gustafson, som tog hem segern efter att ha vunnit i två av fyra kategorier. 

– Det känns overkligt. Jag hoppades att det skulle hålla hela vägen, men jag vågade inte hoppas för mycket. Jag var så nervös innan, jag är helt skakig! Men det känns jättebra, det är jättekul, säger Maja Gustafson och torkar bort en tår.

Vann två av fyra

I årets glass-SM deltog 24 glassmakare som gått vidare efter de två semifinaler som under februari genomförts i Stockholm och Malmö. Tävlingskategorierna var pistaschglass med topping, citronsorbet, Arla pro cream cheese 25 % och glassmästarens val där deltagarna själva väljer smak. Juryn bestod av åtta konditorer, däribland kända namn som Kasper Kleihs och Emma Brink Rask, som provsmakade 48 glassar var i ett blindtest-upplägg. 

– Det är lite syrligt, det är lite beskt, det är lite sött. Bra överlag, roligt att ta del av så många härliga kombinationer, säger jurymedlemmen Kenny Mattson, som också är förra årets SM-vinnare, när han smakar sig igenom citrussmakerna.

– Jag är glatt överraskad av den extremt höga nivån, fantastiskt fin kvalitet, säger Martin Isaksson, juryns ordförande.

Finalen blev nästan en och en halv timme försenad, vilket berodde på att man lagt till några tävlingsmoment men också på att nivån i årets SM var ovanligt hög och jämn.

Avslöjar sin hemlighet

Gelaterian Göteborg tog hem segern i kategorierna Arla pro cream cheese 25 % och glassmästarens val, men plockade medaljer i alla fyra kategorier. Juryns motivering löd: ”Vinnaren överraskade oss med nytänkande smaker som förflyttade oss till andra platser. Färskosten spelade verkligen huvudrollen i en välbalanserad, krämig cheese cake-glass och pistaschglassen hade helt rätt krämighet och sälta”. Maja Gustafson hyllades också för sina tydliga och höga smaker.

– Att vara petig när det kommer till smakerna är avgörande, och att verkligen smaka av mycket så man får med syran, sältan och sötman. Som nu när vi gjorde blodapelsin så ska det smaka mycket blodapelsin, annars blir man besviken. Man ska våga ta i lite med smakerna. Det är min hemlighet.

Vilken är din absoluta favoritglass?

– Jättesvårt! Men hasselnöt gillar jag jättemycket och sen gör vi en apelsinstracciatella som jag aldrig tröttnar på. 

Hade du någon favorit bland de som du tävlade med i dag?

– Blodapelsinen. Det är ju en säsongsgrej så den har vi bara nu i några månader, men när vi väl kan göra den så är den helt magisk.

Kommer man kunna köpa vinnarglassen hos er i sommar?

– Ja! Så det blir mycket flamberande av bananer och pressande av blodapelsiner framöver. Cream cheese kommer finnas så klart, och pistaschen har vi alltid på menyn.

Magnus Johansson glass & konfektyr i Sickla utanför Stockholm vann kategorierna pistasch med topping samt citrus. Andra som kammade hem guldmedaljer i de olika kategorierna var Gelato & chill på Ljusterö, Gelato factory i Gränna och Café Björngårdsvillan i Göteborg. All överbliven tävlingsglass finns att köpa under Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan i Älvsjö fredag till söndag.

Svenskarna älskar glass

Svenskarna är det land i Europa där man äter mest glass, med cirka 12 liter glass per person (2022). Det är nästan dubbelt så mycket som i Italien. På andra plats kommer Finland. 30 procent av glassen säljs under loppet av två månader. 

Källa: Föreningen Svenska glasstillverkare