Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sophie DelinFoto: Sophie DelinFoto: Sophie Delin
Foto: Sophie Delin

Nu är det avgjort: Här är Sveriges godaste glass

Sveriges bästa glass görs av Kenny Mattsson, som driver Kennys Gelato i Nacka i Stockholm. Det står klart efter att glass-SM avgjordes på Stockholmsmässan under tisdagen. Högst betyg fick han för sin jordgubbssorbet, som juryn beskrev som något ”man sent kommer glömma”. 

– Det känns väldigt hedersfullt, jag har kämpat i flera år och det här är ett kvitto på att man är på rätt väg, säger Kenny Mattsson. 

Under tisdagen avgjordes glass-SM på Gastronord-mässan i Stockholm, och det blev Kennys Gelato i Tollare utanför Stockholm, som drivs av Kenny Mattsson, som tog hem den totala segern. Han är därmed Sveriges just nu bästa glassmakare. 

– Det känns väldigt hedersfullt, jag har kämpat hårt i flera år och detta blir ett kvitto på att man är på rätt väg och att man är uppskattad. Det blir en boost, jag känner mig så nöjd och lycklig. 

Kenny Mattsson tog hem vinsten i 2022-års glass-SM, och är därmed Sveriges bästa glassmakare.Kenny Mattsson tog hem vinsten i 2022-års glass-SM, och är därmed Sveriges bästa glassmakare.Kenny Mattsson tog hem vinsten i 2022-års glass-SM, och är därmed Sveriges bästa glassmakare.
Kenny Mattsson tog hem vinsten i 2022-års glass-SM, och är därmed Sveriges bästa glassmakare. Foto: Sophie Delin

Hyllas för sin jordgubbssorbet

I årets glass-SM tävlade glassmakarna i fyra olika kategorier: Jordgubbssorbet, hasselnötsglass, Arla grekisk yoghurt och glassmästarens val. Juryn, som bestod av flera kända konditorer, bland andra Magnus Johansson och Tea Malmegård, provsmakade alla glassar och poängsatte dem var för sig. 

Kennys Gelato kammade hem medalj i samtliga kategorier och fick guld för sin jorgubbssorbet – som enligt juryn var en ”jordgubbssorbet man sent kommer glömma”. 

– Jag fick tag i färska jordgubbar från Frankrike och då visste jag att det skulle bli bra. När det är säsong använder jag svenska jordgubbar, även fläder, blåbär och hallon. Jag försöker alltid att ta tillvara på det bästa naturen har att erbjuda, och kombinera med riktigt god glass. 

Att jobba med färska, närproducerade råvaror kostar ofta mer än att producera glass på exempelvis frysta bär eller smakessenser. Men Kenny menar att det är värt det högre priset.

– Det blir en otrolig skillnad. När jag själv började göra glass, och gjorde exempelvis jordgubbsglass på färska jordgubbar, så minns jag att jag tänkte ” men vad är det jag har ätit i alla år?”. När man köper industriellt tillverkad glass smakar det inte jordgubb, man vet inte riktigt vad det smakar, säger Kenny.

Vilken är din absoluta favoritglass?

– Det måste vara den som vi döpt till Markoolios hasselnötsglass med crunch. Jag alltid varit svag för just hasselnötsglass, det finns ingen som inte blir lycklig av det. 

Juryns motivering

”Med en genomgående hög kvalité i samtliga kategorier, där råvarorna fått skina i rampljuset. Och en jordgubbssorbert juryn sent kommer glömma.” 

Kennys Gelato fick alltså mest poäng och tog därmed hem den totala vinsten – och prisades även med guldmedalj för sin jordgubbssorbet. Andra som kammade hem guldmedalj i de olika kategorierna var Gelaterian Göteborg, Gelato Chill och Glassvillan. 

Läs mer: 

Recept på mumsig jordgubbssorbet med kardemummabiskvier  

GB tar bort 7 glassar från sitt sortiment

Årets konditor Kasper Kleihs bjuder på underbara recept