Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Norge börjar med nyckelhålet

Våra grannländer tar ett steg mot ett hälsosammare liv och väljer nu att använda en svensk hälsomärkning: Nyckelhålet.
- Viktigt att ha en symbol som gör det enkelt att välja sunt, säger Norges hälsominister.

Nu ska Norge ta till sig vårt svenska nyckelhål och börja märka sina nyttigare matvaror med symbolen. Även Danmark är intresserad av märkningen, som EU godkände 2005. 

Symbolen kommer från svenska livsmedelsverket och ska hjälpa konsumenten att välja ett hälsosammare alternativ.

- I vår snabba vardag är det viktigt att ha en symbol som gör det enkelt och snabbt att välja sunt, oavhängigt bakgrundskunskaper, säger Norges hälso- och omsorgsminister Sylvia Brustad i ett pressmeddelande från norska hälsodepartementet.

Hoppas på utökad kunskap

- Ujämningen av sociala skillnader i kosthåll är ett viktigt mål och en Nyckelhålsmärkning ser till att nå fram till konsumenterna på ett bra sätt. 

Nu hoppas den norska ministern att märkningen ska leda till ökad kunskap om kosthåll och ökad förbrukning av frukt och grönt och mindre fett, socker och salt. 

- Att Norge ansluter sig visar att Nyckelhålets bärande idé är bra, säger Anita Laser Reuterswärd, ansvarig för Nyckelhålet i ett pressmeddelande.

Nyckelhålsmärkningen

Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre och nyttigare fett, mindre socker och salt men mer fibrer än andra livsmedel av samma typ.

För att få märka livsmedel med nyckelhålet måste de uppfylla villkor som bygger på Nordiska näringsrekommendationer, som är baserade på vetenskaplig forskning.

Källa: Livsmedelsverket.