Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nordbor äter mer grönt

Nu spår kockarna en grönare framtid i Norden. En undersökning visar att allt fler svenskar äter vegetariskt till lunch. Vi väljer också mer närproducerat och äter mindre lunchportioner för att inte kasta maten.

Luncher är en viktig paus i nordbornas vardag, speciellt när det kommer till matval. Grönt är inte längre ett tråkigt tillbehör på tallriken för nordbor. Vi väljer att ha mer grönsaker på tallriken och föredrar vegetariska alternativ till lunch. Det visar en rapport gjord av YouGov och konfekt- och matföretaget Fazer food services. Enligt rapporten, där Fazers egna kockar och drygt 3 000 av deras konsumenter i Sverige, Danmark och Finland svarat på frågor om lunchvanor, väljer tre av fem nordbor  vegetariska lunchmål varje vecka och 31% av de tillfrågade svenskarna har ätit mer grönsaker under det senaste året.

Intresset för närproducerad mat blir också viktigare för konsumenter, vilket har bidragit till att matsvinnet minskat. Allt fler har medvetet mindre på tallriken för att inte slänga mat, 4 av tio uppger att de kastar mindre mat än tidigare.