Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
De olika stegen för att producera lakrits -lakritsrötter, ren lakrits och sötlakrits på ett bord
De olika stegen för att producera lakrits -lakritsrötter, ren lakrits och sötlakrits på ett bord
De olika stegen för att producera lakrits -lakritsrötter, ren lakrits och sötlakrits på ett bord
De olika stegen för att producera lakrits -lakritsrötter, ren lakrits och sötlakrits på ett bord Foto: Antonio Gravante

Njut av lakrits till vin - 3 superkombinationer

Idag är det internationella lakritsdagen så vad passar bättre än tips på hur man kombinerar vin med lakrits? Vi frågade lakritsdrottningen Elisabeth Johansson om hennes bästa tips.

Glöm de regler som traditionellt gäller när man sätter vin till sötsaker och desserter. Det där med att vinet ska var sötare än desserten stämmer till exempel inte när lakrits är tilltugget. Vi bad lakrits- och dessertexperten Elisabeth Johansson om hennes bästa tips för lakrits till vin.

Söt lakrits till kraftigt rött vin

Vin: The Chocolate Block, nr 2086, 249 kr

Detta smakrika, kraftiga vin sydafrikanska vin – med tydligt inslag av kaffe, choklad och rostade ekfat - passar perfekt till söt lakrits eller lakrits med choklad. Det som gör att vinet passar så bra till lakrits är att det är så kraftigt, fylligt och fruktigt. Den rostade smaken av kaffe och choklad är en fullträff till lakritsen.

Rökt lakrits till kryddigt rött vin

Vin: Southern Right, nr 6710, 151 kr

Detta vin har en rik, fruktig smak med inslag av björnbär, kaffe och peppar, och eftersom vinet har en tydlig strävhet och en något pepprig smak passar det mycket bra till rökt lakrits. Det passar även bra till lakrits som är smaksatt med chili.

Salt lakrits till friskt vitt vin

Vin: Von Winning, nr 79393, 113 kr

Denna tyska riesling äfruktig och frisk, med tydlig syra och inslag av äpplen, mineraler, lime och honung. Vita viner av den här typen funkar otroligt bra ihop med salt lakrits, syran möter upp salmiak saltet på ett förträffligt sätt och lakritssmaken rundar av vinet. Prova gärna till salta fiskar, eller Kick med citron. Oväntad smaksensation!