Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fosters.

Niclas vill lära oss om vin

Sommelieren Niclas Tuomela drivs av viljan att lära ut. Lära ut vinets smaker och få oss att kombinera drycken med maten.
- Vi genomför
en förenklad utbildning i två steg kan man säga. Vi vill visa att Australiens viner har en större bredd än man kanske tror. Första steget är att visa på de olika stilarna av vin som man producerar i landet. Det är inte bara ekade viner utan det finns till exempel även viner som liknar klassiska chabliser i stilen.

Niclas Tuomela jobbar på företaget Fosters med utbildning och marknadsföring och han håller kontinuerligt provningar för att öka kunskapen om vin. Företaget har hand om en mängd olika vinproducenter och nu ska han hålla två provningar för 60 tävlingsvinnare och berättar om vad provningen innehåller.

- I steg två kombinerar vi mat och vin och visar vad som händer om man kombinerar vinet med olika maträtter. Utan att avslöja alltför mycket så kan jag säga att vi håller det på en nivå där man ska kunna ha nytta av kunskaperna på en privat nivå. Man ska kunna praktisera det hemma.

Det är vinproducenten Lindemans som står bakom provningen men det är inte bara deras viner som testas. Australien där Lindemans kommer från är i fokus och Niclas vill visa att det inte är så krångligt med vin- och mat-kombinationerna, det är enkelt menar han.
- Ibland är det
nästan som en Labero-effekt när man kombinerar vinerna med maten, det är så tydligt vad en bra kombination ger för resultat och då häpnar folk, säger Tuomela.

- I min roll som sommelier så vill jag sätta vinet i ett sammanhang och det gör jag när jag träffar människor och lär dem hur man kan tänka om vin.

- Jag vill ge människor kontroll över vad som händer när man kombinerar olika smaker och våra utbildningar syftar till att lära ut det. Nu kör vi två provningar i början av oktober men sedan kommer det fler tillfällen framöver.