Naturvin - guide till populärt och omdiskuterat vin
Inga andra viner skapar så stor debatt som naturviner. En del älskar dem och andra tål dem inte. Och vad som egentligen är ett naturvin – där går åsikterna isär.
De senaste åren har intresset för naturviner exploderat. Men den första knepiga frågan gällande naturvin är: vad är egentligen ett naturvin? Det som är naturligt för mig, kanske inte är det för dig. För naturviner finns det inget officiellt regelverk, som det däremot finns för ekologisk- och biodynamisk vinframställning. Åsikterna om vad ett naturvin är varierar, inte bara bland branschfolk och konsumenter, utan även bland producenterna själva. Något som komplicerar saken ytterligare.
Intresset för naturvin har växt stadigt sedan Marcel Lapierre och Jules Chauvet startade det hela i Beaujolais i slutet av 1970-talet. De ville bort från en standardiserad smak, för mycket teknik och respektera naturen. I dag låter det inte särskilt revolutionerande men det var det då. Under en tid när marknaden hyllade ekfatslagrade, kraftiga och tekniskt fulländade viner. Helst skulle de vara gjorda på internationella druvsorter. Men det är först det senaste decenniet som fenomenet med naturvin verkligen exploderat. Det är svårt att få fram exakt statistik med tanke på att det inte finns någon certifiering för naturviner. Men att det gröna tänket växer vet vi. I Sverige ökade försäljningen av ekologiskt vin med 3,3 % under 2021 och 25 % av alla viner som såldes på Systembolaget under 2021 var certifierade ekologiska, anger Systembolagets presstjänst.
Naturvin - så naturligt som möjligt
Det som naturvinsproducenterna har gemensamt är att de tycker att ett vin ska göras med så få ingrepp som möjligt, men exakt var man ska dra gränsen har de svårt att enas om. Vinjournalisten och förespråkaren av naturvin, Alice Feiring skriver om definitionen av naturvin: ”Du börjar först med ekologisk vinodling av något slag. När druvorna är skördade och du börjar vinframställningsprocessen, tillsätter du inget främmande eller tar bort något från vinet, och du formar det inte heller med maskiner. Det här är naturvin.” Och lägger sedan till att ”lite svavel kan tillsättas”. Tillsätta svavel och i så fall hur mycket? Eller inget svavel alls? Vild eller odlad jäst? Temperaturkontroll? Albumin? Vad ska man tillåta och vad ska vara förbjudet för att få kalla sitt vin naturligt?



Får druvor i naturvin besprutas?
En del menar att naturviner respekterar miljön och speglar både terroir (växtplats), druvsort och årgång bättre än konventionella viner, som man tycker har en tendens att vara sterila och intetsägande. De menar också att naturviner är mindre skadliga, både för människa och natur. Andra däremot tycker att naturviner ofta har defekter som smutsiga aromer och oren smak. Men för många inbitna naturvinsälskare är sättet man framställer vinet viktigare än slutprodukten. Å andra sidan menar kritikerna att ”vad är det för mening att dricka vin om det inte är gott?”. De menar också att processhjälpmedlen i ett konventionellt vin är mindre skadliga än mycket annat vi konsumerar.
Fakta om naturvin
I konventionell vinframställning är det tillåtet att använda besprutningsmedel i vingården som pesticider, herbicider och fungicider. Under vinframställningen får man tillsätta över sjuttio olika tillsatser. Nittiosex procent av världens viner är gjorda på det här sättet.
Ekologiska viner har en EU-certifiering som inte tillåter systemiska besprutningar i vingården, men däremot besprutning med kontaktverkande medel som koppar och svavel som skyddar vinrankorna från svampsjukdomar. Under vinframställningen är färre tillsatser tillåtna jämfört med konventionella viner. Man får fortfarande tillsätta svavel.
Biodynamiska viner betyder att man arbetar ekologiskt med inslag av den antroposofiska läran som grundades av filosofen Rudolf Steiner. En biodynamisk certifiering får man till exempel genom den privata organisationen Demeter. Man får precis som ekologiska odlare bespruta med koppar och svavel i vingården men i mindre mängd. Tillsatserna är färre än i ekologiska viner precis som mängden svavel är lägre.
Svenske Erik Gabrielson som gör naturvin på vingården Mas Zenitude i södra Frankrike: ”Ett naturvin borde innehålla enbart druvor, inga andra tillsatser, göras utan temperaturkontroll och utan filtrering. För att nå det målet är det otroligt viktigt att vinkällaren är ren när man arbetar, annars går det inte att göra ett naturvin av kvalitet, fortsätter han.” ”Jag tycker det är viktigare att vinet är gott och utan defekter än att det är helt utan tillsatser,” säger Angiolino Maule, det italienska naturvinets pionjär som tog naturvinsrörelsen till Italien i början av 2000-talet. Hans gård, La Biancara, ligger i Gambellara, nordöst om Verona. Han har också startat organisationen VinNatur, som består av drygt 200 producenter från ett tiotal länder.
Efter långt arbete har man satt ihop ett regelverk för sina medlemmar som gäller från och med skörden 2017. Vill man bli medlem provas vinerna blint av en smakpanel som kontrollerar att vinet inte är defekt och respekterar områdets och druvsortens specifika karaktär. Men en del menar att ett regelverk även för naturvin tar bort kvintessensen av rörelsens mål – att vara okonventionella, fria och spegla en enskild person och plats. Ifall ett vin riskerar att till exempel ha en smutsig doft så är det bättre att ha i lite svavel. Annars är det lätt att avfärda naturviner som dåliga viner med defekter, och det är negativt för hela rörelsen, menar Angiolino Maule.



Det finns alltså en hel del olika åsikter inom naturvinsrörelsen. Kan detta leda till att intresset från konsumenterna minskar? För hur ska man veta vad man köper? Någon som köpt ett naturvin med defekter kommer inte att köpa naturvin igen. Det är en av anledningen att vissa vinproducenter inte vill kopplas till kategorin naturvin.
Växande intresse för naturvin hos större vinproducenter
En annan aspekt är att intresset för naturvin ökar så pass att större aktörer nu vill ha sin del av kakan. Till exempel, när Aldi, den tyska stormarknadskedjan, gjorde ett ”naturvin” blev det föremål för diskussioner. De beställde ett orange (skalmacererat) vin från Rumänien som säljs för mindre än tio euro. ”Det är snyggt men det är helt utan smak. Det var inte lika äckligt som ett konventionellt vin, men det var intetsägande,” skriver Alice Feiring. Vinet hade centrifugerats, ett no-no enligt Feirings principer. Att de stora industriproducenterna börjar göra naturvin kan innebära att kategorin naturviner nått sin peak?



Det mest positiva med naturvinsrörelsen är att den satt den traditionella vinvärlden i rörelse. Det har skapat diskussion och öppnat för en ny, ofta yngre publik, som den traditionella vinvärlden haft svårt att nå. Går man på en vinmässa med naturviner är det få slipsar och kavajer. Det är däremot mer sneakers och hipster-skägg. De yngre generationerna är mer hälsoorienterade, dricker mindre alkohol och ser naturviner som mer hälsosamma. Även om det är alkoholen som alltid är det mest skadliga i ett vin. Många naturviner är otroligt goda, bara man hittar rätt. Precis som när det gäller konventionella viner. För som med allt gäller det att läsa på innan man tar fram plånboken.
Systembolaget om naturviner:
Det finns ingen oberoende kontroll av naturviner utan det är upp till varje producent att använda beteckning en. Systembolaget märker därför bara ut i butikerna de eventuella naturviner som även har en ekologisk eller biodynamisk certifiering.
Genom att fritextsöka på naturvin på systembolaget.se kan man hitta även de viner som av producen - ten betecknats som naturvin. En sökning på ”naturvin” på sajten ger 132 träffar. Och med detta sagt måste det påpekas att många av dem liknar helt ”vanliga” viner. Naturvinsälskare med lite djupare kunskap och koll, skulle förmodligen protestera mot att kalla vissa av dessa för naturviner.
Naturviner av högre kvalitet kostar ofta lite mer än konventionellt producerade viner, helt enkelt på grund av att det ger mindre skörd och är dyrare att framställa. Ofta går de inte att hitta på Systembolagets hyllor, de beställs i stället från butiker på nätet – exempelvis Vin & natur, vinnatur.se



Läs också:
Höstens bästa boxviner - enligt experten