Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Samuel Unéus / Årets kock / T Ceder

Myllymäki: "Viktigt att man kan de klassiska rätterna"

I morgon är det dags för finalen av prestigefyllda tävlingen ”Årets kock” i Stockholm. Stjärnkocken och tidigare vinnaren Tommy Myllymäki är juryns ordförande, och han hoppas på att få se innovativ matlagning, med nya tekniker och idéer som kan smitta av sig till både kockar och hemmamatlagare. 

– Jag vill känna ”wow, vilken kreativitet och dedikation”, säger Tommy Myllymäki. 

Genom åren har kockar som Markus Aujalay, Tom Sjöstedt och Fredrik Eriksson tagit hem den ärofyllda titeln som ”Årets kock” – svensk mästare i professionell matlagning.  

Imorgon är det final av 2022-års upplaga, och det är 2007-års vinnare Tommy Myllymäki som är juryordförande. Trots att han har fullt upp med sin Michelinkrog Aira i Stockholm, tycker han att det är viktigt att engagera sig i tävlingen.

– Jag är en av de som tycker att tävlingar bidrar med mycket till svensk gastronomi. Dels med uppmärksamheten av kockar och branschen, men också för att man ofta från tävlingar kan få fram nya idéer, tillvägagångssätt och visioner som man kanske inte får hemma i det dagliga i köket, säger Tommy Myllymäki.  

Vill få en ”wow”-känsla

Under torsdagens final hoppas han få se kockar som verkligen ger sig hän till uppgifterna – och han ser gärna att de kommer med nya, spännande metoder inom matlagning som kan inspirera både professionella kockar, men också de som lagar mat på hobbynivå.   

– Det är alltid fascinerande att se när någon driver sig själv och sin utveckling till hundra procent. Jag vill känna ”wow, vilken kreativitet och dedikation”, och få se nya idéer och innovationer, som kan smitta av sig både till branschen och hos hemmamatlagaren, säger Tommy Myllymäki och fortsätter:  

– Det är bara att se hur utvecklingen gått framåt för matlagare i Sverige, och idéerna kommer ju från början från de bästa restaurangerna – och från tävlingar. I dag använder folk sous vide hemma, och generellt lagar man nu mer mat som kräver tekniskt svår utrustning, säger Tommy Myllymäki. 

Läs mer: ”Kockarnas kamp”-profil bland finalisterna i Årets Kock 

Viktigt att vinnaren kan sina klassiker

Och även om han hoppas på att finalen bjuder på innovativa rätter och metoder, vill han samtidigt belysa att det är inte bara är där man behöver vara duktig för att charma på juryn. 

– Vissa år har vi lyft fram något mer traditionellt, där man får visa att man har ett handlag. Jag tycker att det är viktigt att det finns ett allround-tänk, att man visar att man har lite mer i sin verktygslåda än bara tävlingsmat. Att man kan laga de klassiska rätterna, och att man har en kunskap kring det. Den som står som vinnare ska kunna behärska flera olika grejer, annars blir det så styrt av vem som har mest resurser och nätverk, säger Tommy Myllymäki. 

Här är finalisterna i ”Årets kock” 2022

Anton Kardell – Human

Ola Wallin – Hällsnäs Hotell & Restaurang

Oskar Persson – Restaurang Tegelbacken

Jessie Sommarström – Urban Deli

Martin Anneflod – Spiseriet

Tobias Lundgren – Wedholms Fisk

William Brittsjö – Etoile

David Forsman Törnqvist – Lilla Ego

8 finalister gör upp om titeln ”Årets kock”.8 finalister gör upp om titeln ”Årets kock”.8 finalister gör upp om titeln ”Årets kock”.
8 finalister gör upp om titeln ”Årets kock”. Foto: Samuel Unéus / Årets kock

Läs mer: Måltidsforskaren: Så förändrar lågkonjunkturen våra matvanor