Mousserande rosé - 3 goda tips på rosa bubbel
På sommarens många fester får det gärna bubbla med en rosa nyans i glasen. Här tipsar vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell om gott mousserande rosé - och hur du ska matcha dessa med mat!
Tre goda mousserande roséviner att testa
Parés Baltà Pink (7916), Cava, Spanien, 105 kronor.
Ekologiskt rosébubbel i lättsam och fräsch stil. Toner av röda äpplen, jordgubbar och grape. Liksom majoriteten av all cava som produceras kommer även denna från Penedès i Katalonien.
Druvor: 38 % garnacha, 32 % parellada, 30 % macabeo
Monte Rossa Flamingo Rosé (7615), Franciacorta, Lombardiet, Italien, 189 kronor.
Franciacorta brukar benämnas som Italiens svar på champagne. Och här görs det fantastiskt bubbel med italiensk snits. Detta vin från producenten Monte Rossa bjuder på friska, eleganta toner. Stråk av röda bär, kex och citrusfrukter. Druvor: 60 % chardonnay, 40% pinot noir.
Louis Roederer Rosé 2011 (77226), Champagne, Frankrike, 575 kronor.
Årgångschampagne med elegans och precision från hampagne-huset Louis Roederer. Rödfruktiga toner, inslag av bröd, krämig mousse och en aptitretande fruktsyra.
Druvor: 65 % pinot noir och 35 % chardonnay.
Spara dina favoritviner i vår vinapp
I appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!
I appen kan du också spara favoritviner och skapa inköpslistor. Här laddar du ner appen!
Matcha mousserande rosévin med mat
Hur smakar mousserande rosévin? Smaken varierar en hel del. Generellt är de billiga varianterna lite sötare i stilen. Ju högre kvalitet desto torrare och mer komplex smak – undantag finns förstås alltid.
De torrare rosévinerna passar som elegant apéritif tillsammans med exempelvis saltrostade mandlar, där sältan i mandlarna möter vinets friska syra. Prova även till rimmad lax, halstrad tonfisk med en mild avokadosallad eller till sushi.
Rosébubbel är också mycket gott till en kittost, där vinets fräschör blir en fin matchning till ostens krämighet.
Servera väl kylt, cirka 8–10°C, brukar bli bra.
Undvik: Något som dock bör undvikas är jordgubbar doppade i mörk choklad. Det kan verka romantiskt, men faktum är att det blir en tråkig smakkrock. De söta bären gör att vinet kan framstå som surt och snipigt.
Trendigt bubbel i glaset
Mousserande rosé är en vintyp som hängt på de senaste årens rosévinshype och som stadigt ökar i popularitet.
Får det vara ett glas rosébubbel, undrar sommelieren på Restaurant Frantzén, som just fått tre stjärnor i Guide Michelin. Vackert djuprosa champagne med distinkt rödbärig och superfräsch karaktär bubblar i glasen och sätter ordentlig fart på aptiten. Men att roséchampagne finns i glasen på trendiga och medvetna restauranger är något relativt nytt. För rosa skumpa var tidigare något som mest krängdes på nattklubbar och kanske dracks ur damskor. Kvaliteten lämnade ganska mycket övrigt att önska. Det var inte många champagnehus som lade ner någon större möda på att fixa sina rosa bubblor, och produktionen var inte heller särskilt stor.
Men det var då – nu är det helt annorlunda. Idag har de flesta champagnehus minst en rosévariant, och många tillverkar också årgångsrosé och prestigechampagne av de allra bästa druvorna. Det satsas alltså seriöst på rosa bubbel, och priserna är förstås därefter. Björnstierne Antonson är sommelier och driver bland annat The Champagne Bar by Richard Juhlin i Stockholm tillsammmans med just Richard Juhlin. Han berättar att produktionen av rosa champagne ökat starkt på bara några år. Från att ha utgjort endast några procent av den totala produktionen till att idag ligga på nästan 10 procent. Men generellt är det svenska intresset för roséchampagne fortfarande något trögt; bilden av att det är en något sekunda produkt är ännu inte helt utraderad.
– Där ligger många andra länder före oss, säger Björnstierne. Australien, till exempel, är en jättemarknad för rosa champagne, där de använder den mycket som måltidsdryck. Vintypen går ju utmärkt till det australiensiska köket med asiatiska influenser, säger han.
Intresset för mousserande vin, både vitt och rosa, är stort; det visar försäljningen på Systembolaget, som ökar för varje år. Det som ökar allra mest i det rosa segmentet är de billigare varianterna med lite sötma, och roséchampagne har fortfarande en blygsam andel.
– Vi noterar dock ett ökat intresse för mousserande rosévin i lite högre prisklass, säger Matilda Dannetun på Sy-stembolagets pressavdelning. Generellt verkar det som att kunderna är villiga att betala lite mer, och intresset för mousserande vin generellt är högt, och därmed även för rosévarianten. Fler lanseringar är att vänta framöver.
Däremot finns det en viss försiktighet
gentemot att köpa roséchampagne. Prisläget är högt, och många lägger då pengarna på vanlig champagne.
– Rosévinsbubbel har inte en lika stor koncentration av försäljningen till sommaren som vanligt rosévin, även om försäljningen ökar lite under sommarmånaderna, berättar Matilda Dannetun.
Men Björnstierne ser ett växande intresse för högklassig roséchampagne bland yngre, medvetna konsumenter.
– De är öppna och nyfikna och vill gärna prova roséchampagne från små odlare med känsla för ursprunget.
Rosa champagne tillverkas antingen genom att blå druvor får laka ur i musten en kort tid, rosé de saignée, eller så används en metod som kallas rosé d’assem-blage som går ut på att vitt vin blandas med lite rött (det kan vara allt från fem till tjugo procent) till önskad kulör före den andra, kolsyregivande jäsningen på flaska. Champagne är det enda distrikt där det är tillåtet att göra rosé genom att blanda rött vin i vitt.
Rosébubbel som inte kommer från Champagne görs som vanligt mousserande, antingen genom att bubblorna bildas genom en andra jäsning i trycktankar, den så kallade cuve close-metoden, eller genom en andra jäsning på flaska, den traditionella metoden, som i Champagne. Vilken metod och vilka druvor som används beror på var någonstans i världen vinet görs och vilket prissegment som producenten riktar in sig på. För att göra mousserande rosévin krävs dock att det finns med blå druvor i musten, eftersom det är de blå druvornas skal som ger den rosa tonen. Antingen används både gröna och blå druvor, exempelvis chardonnay och pinot noir, eller så används enbart blå druvor, som får ligga med i musten och laka ur en stund för att ge den rosa färgen.
Följ med Allt om Mat till Champagne!
Följ med oss på en exklusiv weekendresa till Champagne den 19-22 oktober. Vi besöker vinhus, reser runt bland vingårdar och provsmakar mat och dryck i en av världens mest uppskattade vinregioner! Läs mer och boka här.