Morgan lever sin ölpassion på Öland
Tove Lind och Nadja Karlsson besöker Ölands gårdsbryggeri på sin väg genom Sveriges dryckesproducenter.
Vin, sprit och självfallet öl - det är komponenterna på vår roadtrip i dryckes-Sverige. Vi hade båda hört talas om Ölands Gårdsbryggeri sedan tidigare - därför bestämde vi träff med Morgan Peilot som driver bryggeriet. Det är en avslappnad man som möter oss i dörröppningen till gårdsbutiken på södra Öland. Butiken är fylld av lättöl och läsk som lemonad och julmust. Julmust i ett ölbryggeri? Bryggmästaren Morgan förklarar:
- Ja, ungarna ville ju ha läsk och man måste ju pröva, så nu går det väldigt bra med den försäljningen!
Mörk som en Guinness häller Morgan upp den skummande julmusten i glaset och att försäljningen går bra för läsken, det förstår vi, för det här smakar verkligen julmust.
Morgan förklarar att han slösar med råvarorna och gör inte som de stora aktörerna och döljer det med mycket kolsyra. Jag vet instinktivt vad som kommer att stå på mitt julbord i år. Fast det är ju inte för läsken som vi är här, vi vill veta mer om ölen.
Morgan tar oss in i själva bryggeriet, som är en del av denna stora vita kåk i Södra Möckleby. Huset har varit ett BB, Morgans mamma är själv född där, sen har det varit ett slakteri, en bank, en pizzeria och nu ett bryggeri och hela Morgans familj, han själv, hans fru och deras fem barn bor ovanpå. Cirkeln är liksom sluten, han lever där hans mor föddes. Det här definitivt ett hus med historia.
- Ja, kåken här bredvid var ett bryggeri ett tag, det pratar man gärna gott om i bygden! säger Morgan lite trött när vi frågar hur ortsbefolkningen ser på att ha ett bryggeri i byn.
Ja, vi har hört det förut, hos Henric på Ven och hos vingårdsgubbarna, man verkar inte bli profet i sin egen stad. Det är med blandade känslor jag ser på Morgan och hans passion, det är inte lätt att göra pengar på öl i Sverige som litet bryggeri. I år tog inte Systembolaget emot hans julöl fast den sålde bra förra året - ett stort ekonomiskt avbräck för bryggeriet. Han lever med små marginaler, men han ler och säger:
- Det är en hobby som gått lite överstyr, så det känns rätt ändå.
Bryggeriet är ett hemmabygge som består av en gammal mjölkpanna och Oppigårds gamla mäskpanna, båda har Morgan själv byggt om. Morgans öl är ales och bryggeriet var först av mikrobryggerierna här i Sverige på att göra folköl, folkölen och lättölen produceras för att kunna få ut produkten på marknaden och göra bryggeriet känt.
Han kan brygga 1500 liter två gånger om dagen om nödvändigt och när det behövs tappas så är Märit, hans fru, på ena sidan bandet och han själv på andra. Tapplinjen hittade han i USA, vilket inte förvånade oss alls, med tanke på alla mikrobryggerier i San Francisco. De har en skrivare i bryggeriet som skriver ut alla etiketter som sätts på för hand.
Trots motgångarna känns det ändå hoppfullt, det här är grejer som är spännande och smakrika. Morgan är på rätt spår. Han lever sin hobby, familjen lever ett härligt liv på en fantastiskt vacker ö och vill du smaka hans öl är det bara att knata in på ditt närmaste Systembolag och plocka hem lite av den öländska passionen.