Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Möra revbensspjäll till jul – recept och expertknep

Saftiga och möra revbensspjäll är för många ett måste på julbordet. Spjällen går att smaksätta efter tycke och smak – med allt från ingefära och apelsin, till whisky och senap. Här har vi samlat våra bästa recept på julbordsklassikern – och dessutom ger matexperten Cecilia Lundin sina bästa tips för hur du lyckas få riktigt goda spjäll i jul. 

Så undviker du torra spjäll

– Torra spjäll får man genom att tillaga dem för länge i ugnen. Undvik det genom att antingen koka dem först så att de blir möra och sedan endast griljera eller glacera dem i ugnen eller tillaga dem i inte så hög ugnstemperatur, max 175°, och använd köttermometer. Vid 80° är spjällen färdiga och är då inte torra.

Tunna eller tjocka spjäll?

– Tjocka spjäll har ju mer kött på benen och blir därför matigare och kanske även enklare att äta, om man vill äta med kniv och gaffel. Men de tar längre tid att tillaga. Tunna ribs äts oftast med fingrarna vilket passar utmärkt när man samlas runt grillen på sommaren men kanske inte vid julbordet.

Smaksätt med julens smaker

– Revbensspjällen kan antingen kokas i lättsaltat vatten och sedan penslas med en god griljering eller glaze, gärna smaksatt med julens kryddor och smaker, t. ex ingefära, julmust eller farinsocker. Men de kan också kokas i en kryddig lag, t. ex med kanelstång, stjärnanis, citrongräs och sedan enbart penslas med olja när de värms i ugnen.

 

 

Spjäll med asiatiska smaker:

Fler recept till julbordet:

Här hittar du recept på några av julens söta klassiker:

Recept på lussekatter

Recept på pepparkaksdeg

Recept på ljuvligt mjuk pepparkaka