Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jupiter.

Minskat drickande vållar hälsodebatt

Britterna dricker mindre än någonsin och nu ifrågasätter ölbranschen kopplingen mellan bättre hälsa och höjda priser på alkohol. De menar att sambandet inte är så enkelt.

Britterna dricker allt mindre men hälsoläget blir trots detta inte bättre. Nu vill företrädare för bryggerier och pubar att anti-alkoholskampanjerna ska upp till diskussion på nytt. De menar att kampanjerna inte når dem som verkligen behöver dem.

Inte sedan 1948 har britterna druckit så lite som i år och den senaste rapporten visar att alkoholkonsumtionen har minskat med 8 procent. Ett av skälen till det minskade drickandet tros vara höjda priser på alkohol men trots det minskade drickandet så har alkoholskadorna inte minskat alls, snarare tvärtom.Öl- och pubbranschens
företrädare menar att det inte är så enkelt som att höja priset för att få färre skador. Därför vill de nu skapa debatt och i förlängningen skapa ett nytt system som tydligare ringar in riskgrupper som riskerar att fastna i missbruk och få skador som kan kopplas till drickandet.

En företrädare för öl- och pubnäringen i Storbritannien säger till sajten Decanter.com att kopplingen mellan allmänt minskat drickande och mindre alkoholskador inte verkar vara så enkel och att man därför måste fundera över bättre kampanjer i framtiden.

Britterna drack i genomsnitt 8,9 liter ren alkohol förra året - i år beräknas snittkonsumtionen landa på 7,6 liter ren alkohol.