Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Zeina Mourtada – ”Gillar att bjuda på buffé”

När helgen kommer är det härligt att bjuda på något extra gott. Matprofilen och kokboksförfattaren Zeina Mourtada, just nu aktuell med boken ”Matkompassen”, bjuder gärna på härlig plockmat i form av buffé – när tiden finns. Annars är en gryta alltid ett säkert kort.

– En maffig gryta med nybakat bröd kan ge en riktig wow-känsla, säger Zeina Mourtada. 

Vad lagar du när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Jag gillar att bjuda på buffé med plock, där det finns mycket att välja på. Men när man gör mycket smålock kan det också bli lite mycket jobb, och då är det är svårt att fokusera på varje rätt. Ibland blir det i stället en maffig gryta med nybakat bröd, det kan ge en riktig wow-känsla. 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Den frågan är som att fråga vilket av mina barn som är min favorit! Jag äter allt och är inte kräsen. Jag äter allt från surströmming till fyllda tarmar och lammtestiklar. Men det godaste jag vet är nog en het gryta med mycket chili, ett riktigt gott långkok. 

Vi närmar oss julen. Vilka är dina favoritrötter till jul?

– Jag älskar det traditionella, svenska julbordet. Det är oslagbart med Janssons frestelse, sill och rödbetssallad. Köttbullarna måste också vara där, och de får gärna innehålla kryddpeppar och nejlika, kanel är också jättegott. Julköttbullarna ska inte smaka som traditionella köttbullarna man äter resten av året. 

Läs mer:

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
10 rätter som passar perfekt i matlådan
Min mathelg med Jason Diakité – ”Blir mycket mat från Mellanöstern”