Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med tv-profilen Jimmy Guo

Till helgen är det trevligt att samla vänner och familj och laga något extra gott. Tidigare finalisten i TV4:s ”Sveriges Mästerkock” Jimmy Guo, som just nu är aktuell med kokbokssläpp, ser fram emot att laga många soppor och långkok med asiatiska smaker i höst. 

– Tanken på en koreansk fläskbenssoppa som gamjatang eller en pho gjord på oxsvans gör att jag nästan längtar efter mörker och kyla, säger Jimmy Guo. 

Vi är inne i sensommar-säsongen och närmar oss hösten. Vad ser du fram emot att laga här i höst? 

– Jag ser fram emot att göra soppor och långkok — men asiatiska så klart. När det varit så varmt som denna sommar har jag knappt orkar sätta på spisen, så när kylan kommer blir det matlagning på riktigt igen. Jag älskar att få låta billiga benbitarna som ingen annan vill ha få puttra till smakrika buljonger i timmar. Tanken på en koreansk fläskbenssoppa som gamjatang eller en pho gjord på oxsvans gör att jag nästan längtar efter mörker och kyla.

Om du bjuder vänner och familj på en härlig helgmiddag under september – vad står på menyn?

– Även här blir det någon form av asiatisk soppa som kan få stå och sköta sig själv under dagen. Serverar man den med nudlar blir det dessutom matigt. Min taiwanesiska biffnudelsoppa är ett säkert kort som brukar bli succé och är lätt att laga åt många. Jag tycker också det blir extra festligt att ställa fram olika tillbehör och garnityrer som gästerna kan få dutta med själv. 

Jimmy Guo

Ålder: 30 år

Bor: Stockholm

Gör: Kokboksförfattare, matkreatör och sociala medier-profil

Aktuell med: Kokboken ”Mitt kinesiska skafferi” (Mondial) 

Vilken är din absoluta favoriträtt? 

– På denna fråga svarar jag alltid pad krapao. Det är en thailändsk rätt där valfritt protein wokas hastigt i en superhet panna med mycket chili, vitlök, ostronsås och helig basilika. Den serveras alltid med nykokt jasminris och ett friterat ägg. Det vattnas i munnen på mig bara jag tänker på denna rätt. 

Du släpper snart en bok som heter ”Mitt kinesiska skafferi”. Är det inom det kinesiska köket som ditt hjärta klappar hårdast – och som du helst lagar mat från? 

– Eftersom jag har kinesiskt ursprung måste jag så klart säga ja. Men som ni hör på mig så är det många asiatiska kök som jag älskar. Men visst finns det något särskilt sentimentalt i det kinesiska köket som också har en enorm variation inom sig. Från det bombastiska sichuanköket, till det raffinerade kantonesiska och de subtila finstämda smakerna i Zhejiang där mina föräldrar kommer ifrån. Även om boken innehåller 45 av mina favoritrecept har jag knappt skrapat ytan av den kinesiska kokkonsten.

 

Läs mer:

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
10 rätter som passar perfekt i matlådan
Min mathelg med Jason Diakité – ”Blir mycket mat från Mellanöstern”