Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Tommy Myllymäki

Stjärnkocken Tommy Myllymäki har många järn i elden. När han inte är på sin lyxkrog Aira, som blivit belönad med en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin, är han engagerad i tävlingen ”Årets kock”, där han sitter som juryordförande. Trots att man kan tro att han är trött på allt som har med mat att göra – så spenderar han gärna lediga dagar åt matlagning. 

– Jag ser fram emot att hinna bjuda mina vänner på middag, säger Tommy Myllymäki. 

Vad lagar du om du vänner och familj på middag en ledig helg? 

– Det brukar variera vad det blir, men givetvis något lite mustigare här under hösten. Det kan vara högt och lågt, men kanske något med svamp, eller skaldjur. Det är två grejer som ligger högt upp på min favoritlista. 

Vad äter du om du behöver laga något snabbt hemma en dag mitt i veckan?

– Jag har tre barn, så det blir ofta anpassat efter det. På hösten lagar jag gärna någon gryta som är lite kryddstark. Men suget varierar väldigt mycket, men annars är en favorit vardags är blodpudding. Det kan till och med vara en sådan färdigköpt, som man äter med lingon, äpple och fläsk. Jag tycker att det är det bästa halvfabrikatet, och jag kan verkligen vara sugen på det. 

Du är en hejare på sås, och har skrivit en bok i ämnet. Om man ska kunna en sås, vilken skulle du säga att man ska satsa på att lära sig?

– Man kan börja med att lära sig förstå hur en emulsion fungerar. Då brukar man kunna imponera på de flesta. Om man lär sig hur man gör en majonnäs, som är en kall emulsion. Då kan man lätt applicera det på en varm variant, som bearnaise eller hollandaise. Så om man lär sig göra majonnäs har man förstått vad det handlar om. Och majonnäser kan man också göra väldigt många såser av. 

Läs mer:

Min mathelg med Tom Sjöstedt

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

10 rätter som passar perfekt i matlådan