Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Karolina Henke/TV4

Min mathelg med Tom Sjöstedt ”Jag är en riktig gratängkille”

Proffskocken Tom Sjöstedt har i sin karriär både vunnit prestigefyllda tävlingen Årets kock – och skapat middagar för Nobel. Men privat föredrar han desto enklare mat, och bland hans favoriträtter finns riktiga klassiker så som stuvade makaroner med falukorv och potatisgratäng. 

– Jag tycker att potatisgratäng är svingott, säger Tom Sjöstedt, som just nu är aktuell som jurymedlem i TV4-programmet Sveriges Mästerkock. 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Spagetti och köttfärssås är något jag äter ofta, det tröttnar jag aldrig på. Eller spagetti överlag, jag kan äta pasta hur ofta som helst. Falukorv med snabbmakaroner tröttnar jag heller aldrig på.

Vad lagar du när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Jag är en riktig gratängkille, jag tycker att potatisgratäng är svingott, även andra rotfruktsgratänger. Det absolut bästa med det är att det håller sig varmt länge. Till gratängen gör jag gärna en god oxfilé, bakade tomater, bönor och en sås. Man behöver inte ha så många grejer, det är bättre att ha färre men riktigt bra komponenter. 

Du driver populära lyxkrogen Lilla Ego i Stockholm. Har du några tips på hur man som hemmakock kan piffa upp sin matlagning och få en ”Lilla Ego”-känsla hemma?

– Se till att göra någonting som är lite annorlunda. Vi brukar frysa något gott smör, eller kanske en ost och riva över maten, det blir roligare än att servera ett vanligt aromsmör. Man kan hitta på någonting som är lite busigare helt enkelt. 

Spana in Toms recept på havets Wallenbergare med potatismos – en underbart god rätt till vardags eller fest!

Läs mer: 

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
10 rätter som passar perfekt i matlådan
Min mathelg med Jason Diakité – ”Blir mycket mat från Mellanöstern”