Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
2 AV 3
Foto: Stefan Wettainen / Fotograf Stefan Wettainen.Allhelgonagatan 6.118 58
3 AV 3
Foto: Discovery + / Allt om Mat

Min mathelg med kocken Thomas Sjögren

Krögaren Thomas Sjögren är den yngsta Årets kock- vinnaren någonsin och har även vunnit Kockarnas kamp. På helgen bjuder han sina vänner på pasta och blir gärna serverad skaldjur när han är borta på middag. Pitepalt är favoriträtten för norrlänningen.

– Det är egentligen inte speciellt lyxigt på något sätt men det är väldigt gott.

Om du har vänner över på helgmiddag, vad bjuder du på?

– Jag jobbar oftast helger men gör jag inte det så gillar jag att göra det ganska enkelt och bjuda på en pasta till exempel. Man behöver inte krångla till det för mycket. Antingen en vegetarisk pasta eller så är jag just nu inne på att laga lite hetare varianter med chili, citron och lite ost.

Och om du själv är bortbjuden, vad blir du gärna serverad?

– Skaldjur blir jag gärna bjuden på. Det är enkelt, gott och trevligt. Folk är ofta rädda för att bjuda mig på middag. Men det beror på hur väl man känner varandra. Mina närmsta har inga problem med det men är det en parmiddag där det är någon man aldrig träffat innan så kan den personen vara lite rädd. Men det händer så sällan.

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Jag är norrlänning och tycker att det är väldigt mycket nostalgi att äta palt. Det är egentligen inte speciellt lyxigt på något sätt men det är väldigt gott. 

Det är högsäsong för att grilla. Vad lägger du helst på grillen? 

– Musslor är fantastiska att lägga på grillen precis som de är och servera med lite lime. Det är väldigt enkelt och mycket gott.

Läs också: 

Min mathelg med Dante Zia 

Min mathelg med Elaine Eksvärd