Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/Mattias Ankrah/SVT

Min mathelg med Tareq Taylor: ”Det behöver inte vara så vansinnigt komplicerat”

Hela Sveriges favoritkock Tareq Taylor bjuder gärna på helgmat som inte är så svårlagad så att det finns tid att umgås med gästerna. Good dining framför fine dining. Till fredagsmyset dukar han gärna fram sushi eller tacos.

– Jag gillar mat där man får pyssla lite själv, och det får gärna ta tid.

Vad lagar du när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Jag är ganska enkel av mig. Jag föredrar att laga grytor och sådant som ska in i ugnen. Jag tycker om att laga mat som gör det möjligt att ha tid med det andra runtomkring. Det är ingen idé att bjuda hem en massa människor om kocken ska stå i köket hela tiden. Jag föredrar att göra enkla rätter som lämnar utrymme för att sitta ner och hålla ett samtal. Jag gillar good dining I stället för fine dining. Efter ”Kockarnas kamp” bjöd jag hem alla som var med och då blev det coq au vin. Det är väldigt gott och man kan ha ett stabilt vin till. Det behöver inte vara så vansinnigt komplicerat.

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Det är lite årstidsbundet eller var man befinner sig någonstans. Är jag ute och reser plockar jag ofta upp maten där som 120kan bli en ny favorit. Ett tag fastnade jag för att laga mat från Singapore och sedan Bali. Det är mycket olika rätter som snurrar, jag har svårt att hitta en favorit. 

Vad innebär fredagsmys för dig? 

– Att få vara tillsammans, spela spel och kanske titta lite på tv. Men framför allt att umgås, äta något enkelt och gott. I bland gör jag i ordning ris och olika tillbehör så får man göra sin egen sushi. Tacos är också jättegott. Till exempel kan man göra sin egen kycklingkebab och göra tacos av det. Jag gillar mat där man får pyssla lite själv, och det får gärna ta tid. Att man inte bara ställer den färdiga maten på bordet utan att man får plocka själv. Det är fredagsmys för mig.

Du har jobbat med mat i många år, känner du fortfarande samma glädje inför matlagning?

– Det är något som jag aldrig har blivit av med, tack och lov. Sedan jag var 5 år har köket varit en spännande plats att gå till. Jag älskar att laga mat, oavsett om det är hemma, på restaurang eller på tv. Det är fortfarande något av det roligaste jag vet.

 

Läs också: 

10 recept på goda grytor 

Bästa recepten på tacos