Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med matprofilen Sofia Wood

När kokboksförfattaren och sociala medier-profilen Sofia Wood bjuder in vänner på helgmiddag får matbordet gärna vara maxat med goda rätter – plock till förrätt, hemgjord spenatpasta till varmrätt – och lyxig chokladkräm till dessert. Men hennes absoluta favoriträtt, som hon kan äta om och om igen, är spagetti med tomatsås. 

– Om jag åker dit för något och har en sista måltid så vill jag ha pasta med tomatsås, det finns inget godare, säger Sofia Wood. 

Vad lagar du om du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Till förrätt kan det bli en liten laxtartar med en krassekräm, några goda ostar och egengjord vårlöksdipp. Till varmrätt blir det en spenatcavatelli, en pasta med spenat i degen som jag gör själv. Till den blir det brynt smör, karemelliserad citron, sparris och chèvre. Till efterrätt blir det chokladbudino som är en brasiliansk chokladkräm. Den är inte tung och stabbigt som en chokladmousse, utan mer som en len kräm. 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Pasta med tomatsås och burrata. Om jag åker dit för något och har en sista måltid så vill jag ha pasta med tomatsås, det finns inget godare. Jag tycker om att göra en tomatsås där man rostar tomaterna i ugnen. Sedan en mjölkig bit mozzarella eller burrata, och till det ett ganska kylt rödvin. Det är så tryggt, snällt och gott!

Du har tidigare släppt en pastabok, och gillar att göra egen pasta. Har du några knep för den som vill utveckla sin hemgjorda pasta? 

– Alla ställen där man kan jaga smak ska man göra det. Jag har ett recept på en pasta som liknar cacio e pepe, men skillnaden är att jag bakar i massor av nymald svartpeppar i degen. Sedan äter man det med brynt smör och pecorinoost. Något annat jag brukar göra är att blanchera spenat och mixa med ägg, för att sedan baka pasta av. Då blir degen vackert klorofyllgrön och får så mycket smak. Är det mycket smak i alla komponenter, behöver man inte göra så komplicerad mat med mängder av ingredienser. 

Du håller på mycket med bakning och delar många recept på din Instagram. Vad fikar helst du på när du går ut och fikar på kafé eller bageri?

– Jag älskar morotskaka och tycker att många gör det riktigt bra. Sedan kan jag gilla en riktigt god och saftig bulle, det är också en favorit. 

 

Sofia Wood

Ålder: 38 år

Bor: I Norrköping

Gör: Receptkreatör, kokboksförfattare och sociala medier-profil

Aktuell: Med boken ”Nyckeln till hemmet”

Läs mer:

Min mathelg med Tom Sjöstedt

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

10 rätter som passar perfekt i matlådan