Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Sofia Dalén: ”Jag är en extrem njutningsmänniska”

Programledaren, radioprofilen och tv-personligheten Sofia Dalén driver till vardags Youtubeserien ”Paradrätten”, där hon bjuder in kändisar att laga sin paradrätt. Sofia har själv ett stort matintresse, och bjuder gärna vänner och familj på plockmat till helgen. Och trots att hon gärna lagar mat, är hon enligt sig själv ingen matnörd. 

– Jag är ganska vanlig, men är också en extrem njutningsmänniska, säger Sofia Dalén. 

Hur ser ditt intresse för mat ut, är du en matmänniska?     

– Jag är ingen foodie på det sättet att jag är en nörd. Jag är ganska vanlig, men är en extrem njutningsmänniska. Jag älskar tryggheten, det sociala, platser och minnen som är kopplat till mat. Jag lagar mycket mat, men är som många andra fast i mina rätter. Men i paradrätten får jag in en portfolio med helt nya rätter. Nu när ska jag bjuda på mat lagar jag ofta mat från paradrätten, exempelvis är Benjamin Ingrossos saffranspasta som är en ny favorit.

Vad lagar du när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Jag skulle göra någon typ av plockmat, så att middagen pågår i flera timmar. Kanske fisktacos med massor av goda tillbehör. Då lägger jag ordentligt med tid på alla tillbehör, kanske stuvad majs och goda röror, det är alltid uppskattat. Den rätten är det min syster som har lärt mig.

Bjuder du på dessert efter middagen?

– Jag är en efterrättsperson, jag måste ha dessert! Jag gör ofta en brownie med kaffe, salt kolasås och rostad vit choklad och hallon, sedan blir det vaniljglass till det. Choklad är nummer ett i dessert tycker jag, men till sommaren kan det också vara gott med en knäckig rabarberpaj, eller jordgubbar med mjölk. 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Min egen korv stroganoff, den är med chili och gröna linser och är lite syrlig och stark. Sedan äter man den med pasta. Det är perfekt matlådemat, och blir verkligen svingott.

Vilken är din egen paradrätt?

– Min mammas recept på champinjonsoppa med citron och sherry, som man äter tillsammans med en grilled cheese med cheddar som man steker i gjutjärnspanna! Det går ganska snabbt att laga och är simpelt, men enkelt är ju ofta det godaste. 

Du är just nu med i Bäst i Test, hur var den upplevelsen? 

– Det var en helt sjuk upplevelse, det är ju så otroligt roligt att få leka när man är vuxen. Att bygga ett torn eller lista ut hur mycket David Sundins huvud väger. Det var otroligt kul. 

Sofia Dalén

Ålder: 31

Gör: Tv-profil, programledare och Youtube-profil

Aktuell med: Tävlar i SVT-programmet ”Bäst i Test” samt som programledare i egna Youtube-programmet ”Paradrätten” 

Läs mer:

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
10 rätter som passar perfekt i matlådan
Min mathelg med Jason Diakité – ”Blir mycket mat från Mellanöstern”