Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Paul Svensson: ”Lattjar inte restaurang hemma”

När helgen kommer är det härligt att bjuda på något extra gott. Stjärnkocken och krögaren Paul Svensson har flera favoriter som han gärna lagar när vänner och familj på middag. Ofta blir det enkel ”comfort food” i form av en gryta eller sallad på kylskåpsrens.

– Jag lattjar inte restaurang hemma, det gör jag på jobbet, säger Paul Svensson.

Vad lagar du när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– En grej jag ofta gör är melanzane, med aubergine, tomat, zucchini, kanske linser. Det blir en ganska matig huvudrätt. Sedan kan man lägga till en god grönsallad, eller grillade grönsaker. Kanske lite chark och någon ost. På så sätt kan bygga rätten runtomkring och göra det till en hel upplevelse. Jag gillar också att bjuda på varma sallader, då tömmer jag kylen och gör något lätt syrat, något kokat, något rostat. Man kan lägga till något protein, antingen animaliskt eller växtbaserat. Sedan är det bara att blanda allt på ett fat och göra en supergod dressing. 

Du som är krögare och jobbar mycket med ”fine dining” – blir det sådan typ av mat även hemma eller lagar du annat privat?

Jag lattjar inte restaurang hemma, jag tycker inte det är kul att göra det på hemmaplan, utan det är mitt jobb. Hemma lagar jag gärna mat där allt är i en gryta, jag gör till exempel en god indiskinspirerad gryta. Här om dagen gjorde jag också en fiskgryta i ugnen, med fänkål, saffran och örter. Det blir mycket den typen av comfort-matlagning när jag lagar mat hemma. 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Jag älskar raggmunk, med lingon och grädde. Jag växte upp med den rätten och kan verkligen längta efter det. Jag har alltid gillat allt som är pannkakeliknande, som pannkakor, crêpes och potatisplättar. Det kan man äta med råstekt svamp, rostade grönsaker eller kål, det gör jag ofta hemma. Man kan också använda olika sorters pannkakor som ätmedel, och servera ihop med en god gryta. Pannkaka är världens bästa uppfinning! 

 

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
10 rätter som passar perfekt i matlådan
Min mathelg med Jason Diakité – ”Blir mycket mat från Mellanöstern”