Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Cecilia Möller/TV4/Stefan Wettainen

Min mathelg med Marie Mandelmann: ”Mat är ett sätt att uttrycka sig”

Lantbrukaren och tv-personligheten Marie Mandelmann är en av deltagarna i årets säsong av ”Let's dance”. Hemma på gården lagar hon gärna mat och bakar, helst varje dag. Hon utgår oftast från de råvaror som finns att tillgå.

– Jag tar det jag har och blir inspirerad av råvarorna.

Vad bjuder du på om du har vänner över på helgmiddag?

– Vi äter väldigt mycket lamm, det bjuder jag gärna på. Men det beror också på vad jag är på för humör. Vill jag lägga mycket tid för att jag känner mig inspirerad så påbörjar jag matlagningen dagen innan och planerar. Eller så har man inte alls den feelingen och slänger ihop något enkelt. Det finns dagar, speciellt på vintern när man är lite extra trött. Då är det bra att förenkla genom att ha olika förädlingar i skafferiet så man kan ta fram till exempel en burk kimchi eller inlagda kronärtskockor. Man kan göra det enkelt för sig, att göra det jobbet när det finns energi på sommaren. Så plockar man fram det när man inte har inspiration.

Du både lagar mat och bakar, varför är det så roligt?

– Jag är intresserad av olika konstnärliga uttryck och mat är ett sätt att uttrycka sig. Det går att göra så mycket olika saker, det tycker jag är spännande. Både matlagning och bakning är något jag gör dagligen. Senast häromdagen i lägenheten satte jag en deg för att få in dofterna i lägenheten, det gör att man kommer ner på jorden lite. När det är mycket runtomkring ställer jag mig gärna och bakar surdegsbröd.

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Favoriträtten är att ta korgen och gå ut i trädgården och plocka ihop det som är i säsong och utgå från det. Jag tar det jag har och blir inspirerad av råvarorna. Sedan kan matlagningen ta olika riktningar världsligt, till exempel kan Italien ofta bli temat.

Har du något speciellt matminne?

– Jag har många minnen kopplade till mat, oftast är det när jag blir bjuden på något där man känner att det finns en tanke och kärlek bakom. Det kan vara en enkel rak middag eller att personen har lagt ner dagar på matlagningen. Oavsett så är det kärleken till maten som sätter matminnen för mig.

Vad ser du mest fram emot att kunna skörda och äta i år?

– Det är något speciellt med den första jordgubben, den första tomaten. Allt som går att skörda för första gången, det primära, det är något visst med det. Sedan kommer säsongen när det finns mycket av allt och då kan man leka mer med råvarorna, unna sig att göra olika saker. Jag ser alltid fram emot när det finns tillräckligt mycket aprikoser så det går att göra en aprikospaj. Det är så otroligt gott. 

Läs också:

Så bakar du saftigt och gott matbröd

Trerätters meny med smak av Italien