Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Marcus Samuelsson: ”Kan äta sushi 300 dagar om året”

När helgen kommer är det härligt att bjuda på något extra gott. New York-baserade stjärnkocken Marcus Samuelsson bjuder gärna vänner och familj på flera olika rätter, gärna med en mix från det etiopiska och svenska köket. Men det viktigaste av allt är att det är en härlig stämning runt bordet. 

– Det får gärna vara sådan mat som man äter med händerna, det är en bra grej om alla gäster inte känner varandra, säger Marcus Samuelsson. 

Om du ska bjuda på helgmiddag till vänner och familj, vad står på menyn?

– Det blir en härlig blandning mellan etiopiska köket, som får stå i center, och absolut någonting svenskt och absolut någonting från Harlem. Vi kanske börjar med ett tunnbröd som är gjort på potatis med fermenterad honung, senap och gravlax. Sedan skulle jag nog göra både en vegetarisk gryta och en kycklinggryta. Sedan skulle jag nog mixa upp det och få in något persiskt ris, få in något helt annat. Sedan är det viktigt med mycket bra musik så att det blir en värme i rummet. Det får gärna vara sådan mat som man äter med händerna, det är en bra grej om alla gäster inte känner varandra. Då får man dela lite, och de som inte redan känner varandra kanske kan komma varandra lite närmare. 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Jag skulle kunna äta sushi 300 dagar per år. Jag lagar inte sushi själv så det är ganska avslappnande att äta något man beundrar, men inte har någon relation till. Bästa sushin i USA finns i Los Angeles och Kalifornien. Det finns klassiska restauranger här i New York som också är jättebra, men jag gillar att åka in på lite ”dassiga” ställen i Los Angeles. Ofta är kvalitén helt fantastiskt, med perfekt ris och riktigt bra fisk, det är inte alls fine dining utan mycket enklare. I LA är kulturen kring japansk mat så stor, så det går nästan inte att fuska. 

Vilka är dina starkaste matminnen och bästa matupplevelser?

– Det första jag tänker på är när jag var liten och lagade mat hemma i min mormors kök. Att få vara med och lära mig laga köttbullar och annan svensk husmanskost. Hade jag inte gjort det så hade jag inte blivit kock, att vara med henne och känna den kärleken gjorde att jag blev intresserad. Men en av mina starkaste upplevelser var när jag var ung och åkte till Japan. Jag åt en blowfish, Fugu, den fisken som gör att du kan dö om kockarna tillagar den fel. Att vara ung kock och få se och uppleva hela den 7 rätters-menyn i Japan. Det var en helt magisk känsla för mig. 

Läs mer:
Min mathelg med Jason Diakité – ”Blir mycket mat från Mellanöstern”
5 trendiga pastarätter som alla pratar om
10 rätter som passar perfekt i matlådan