Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Louise Johansson – ”Jag älskar bouillabaisse”

Till helgen är det trevligt av att njuta av något extra gott. Kocken och receptkreatören Louise Johansson bjuder gärna på en härlig polentarätt eller en krämig lasagne – och hennes absoluta favoriträtt är en värmande bouillabaisse med fisk, smaksatt med apelsin och saffran. 

– Jag brukar göra en basilikaaioli till sen så klart ett gott surdegsbröd till. Bästa som finns, säger Louise Johansson. 

Vad lagar du när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Jag har snöat in på polenta fast polenta gjord på riktiga majskorn. Jag gör en kräm på majskorn som jag smaksätter med en vällagrad ost och örter. Sedan stekt svamp med till exempel grönkål eller svartkål på det. Allt beror ju så klart på vilka gäster jag har men vegetariskt är alltid gott! Bjuder jag min familj så blir det lasagne, det gillar min son och mamma.

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Jag älskar Bouillabaise! Det är alltid lika gott, speciellt nu på vintern. Det blir ju en fantastiskt god buljong av musslor och räkskal och sen i kombo med apelsin och saffran. Jag brukar göra en basilikaaioli till sen så klart ett gott surdegsbröd till. Bästa som finns!

Vilket redskap klarar du dig inte utan i köket? 

– Jag älskar citruspressar. Delvis har jag en klassisk men också en med ett handtag där jag klämmer till exempel en citron, lite liknande en vitlökspress. Det är toppen för att kärnorna behålls i själva silen och samtidigt får du inte citronsaft på händerna. Jag har alltid lite torra händer, speciellt eftersom jag är så mycket i vatten med händerna och det gör så ont att få citron på torra händer. Jag gillar min trådlösa stavmixer och elvisp - plättlätt mixar/vispar du snabbt ihop något på två sekunder. Sedan så klart bara salt- och pepparkvarnar! Nymalet är alltid nymalet. Kryddor smakar så mycket mer när de mals.

Läs mer:
Louise Johanssons festliga höstbuffé
8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
10 rätter som passar perfekt i matlådan