Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pressbild/Shutterstock

Min mathelg med kockprofilen Albin Edberg

Kocktalangen Albin Edberg har jobbat på flera av Stockholms bästa krogar, varit med och tävlat i prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or samt kammat hem silvret i TV4:s tävlingsprogram ”Kockarnas kamp”. Men när han bjuder på middag på hemmaplan blir det inte så mycket ”fine dining” – utan ofta något enklare.

– En stor balja med carbonara och några flaskor rödvin, det ger en härlig känsla, säger Albin Edberg. 

Vad bjuder du på om du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Min go to är en riktigt god carbonara, som är gjord på det sätt som jag lärt mig är klassiskt. Pasta som får koka i saltat vatten som man vänder upp i stekt guanciale, sedan parmesan och äggulor. Har man lite tid och feeling kan man också göra pastadegen själv. En stor balja med carbonara och några flaskor rödvin, det ger en härlig känsla. 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Min favoriträtt genom alla tider är min mormors grönsakssoppa. När mina kompisar värmde en billys pan pizza så fick jag husmanskost som kalops eller grönsakssoppa, och det var det bästa jag visste. Jag önskade mig den soppan varje år till min födelsedag. Nu i vuxen ålder har jag ätit mig runt halva världen, men jag har aldrig ätit något som varit godare. 

Har du någon go to-rätt som du lagar en stressig vardagskväll när maten behöver gå snabbt? 

– Om jag är stressad lagar jag gärna japansk curry, med färdiga tärningar av curry. Då tar jag en stekpanna, hackar ner grönsaker och något kött, fisk eller räkor. Sedan i med vatten och en currytärning. Det blir en superkrämig och god currygryta, med japansk take. Sådana tärningar har jag alltid hemma i olika styrka!  

Du var i höstas med i ”Kockarnas kamp” på TV4. Där blir det mycket fokus på sås. Vilken är din favoritsås? 

– Sandefjordsås är den sås som jag ofta plockar fram när jag inte riktigt vet vad jag ska göra, det är mitt ”safe card”. Den kan smaksättas på hundra olika sätt, som rostade korianderfrön, löjrom, kaviar, fänkålsfrön eller körvel. Man kan också spräcka den med någon god örtolja. Det är gott till både fisk och grönsaker. 

Läs mer:

Min mathelg med Tom Sjöstedt

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

10 rätter som passar perfekt i matlådan