Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med kocken Stefan Ekengren

Kocken Stefan Ekengren, köksmästare på lyxkrogen Hantverket, vurmar lite extra för husmanskost som han gärna bjuder på till helgmiddag. Det asiatiska köket är något han inte tycker han själv behärskar men gärna blir serverad. 

– Jag älskar att bli bjuden på mat, det är det bästa jag vet.

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Jag tycker det är jäkligt gott med en god bit fisk, torsk eller piggvar tillsammans med brynt smör och pepparrot. Det är en av mina absoluta favoriter.

Vad bjuder du på när du har gäster över på helgmiddag?

– Jag bjuder gärna på husmanskost, det är lite bortglömt tycker jag. Jag lagar gärna kalops som jag tycker har fått en lunchstämpel på sig. Jag kan gärna göra det eller kroppkakor till en helgmiddag. Eller rimmad lax med dillstuvad potatis. Det är trevligt.

Vad blir du gärna bjuden på när du går bort på middag?

– Jag tycker det är roligt att bli bjuden på asiatiskt för det är jag själv inte så bra på att laga. Det är kul att få testa när någon gör det bra. Jag älskar att bli bjuden på mat, det är det bästa jag vet. 

Du har skrivit en bok om potatis, vilka smaker kombinerar du med grönsaken?

– Muskotnöt är en bra smakkompis, den ligger till bra i smakbilden tillsammans med potatis. Sedan tycker jag att all husmanskost, ”lingonmat” passar till potatis. Det är kompisarnas kompis. Tryffel är också en väldigt bra matchning. 

Läs också:

Min mathelg med Tareq Taylor 

Expertens bästa potatisgratängtips