Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Khadija Mohamud – ”Samosas är det bästa jag vet”

När helgen kommer är det härligt att bjuda på något extra gott. Khadija Mohamud är matinspiratör och kokboksförfattare, och är aktuell med boken ”Khadijas Kök: Recept från Östafrika”. Hon lagar gärna kryddiga risrätter eller grytor till helgmiddag – men den stora favoriten är sambosa. 

– Det har jag starka minnen från som barn, att jag bakade tillsammans med mamma, säger Khadija Mohamud. 

Vad serverar du helst om du bjuder vänner och familj på en härlig helgmiddag?

– Jag älskar somaliskt ris, som man toppar med friterade grönsaker. Jag serverar det med stark sås och banan, det är vanligt i Somalia. Annars lagar jag gärna olika grytor, som köttgrytor eller kycklinggrytor. Till det vill jag ha massor av ugnsstekta grönsaker! 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Jag älskar samosa, som är en slags pirog. Det har jag starka minnen från som barn, att jag bakade tillsammans med mamma. Doften av nyfriterad samosa är det bästa jag vet. I somalia är de oftast fyllda med kryddigt kött, men det går också bra att göra vegetariskt. 

Vilka redskap klarar du dig inte utan i köket?

– En riktigt bra kniv, skärbräda och stekpanna kommer man långt med! 

Läs mer:
Min helgmat med Måns Zelmerlöw – ”Gör en fantastisk bolognese”
8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
10 rätter som passar perfekt i matlådan