Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Karl Fredrik: ”Jag kan fantisera ihop smaker i huvudet”

Tv-profilen och floristen Karl Fredrik Gustafsson har satt Eklaholm och sig själv på kartan med programmet ”Karl Fredrik på Österlen”. I höst är han aktuell i Sveriges mästerkock VIP där han tävlat mot bland andra Gudrun Schyman och Ellen Bergström. Favoriträtten är kött med sås och potatis.

– Jag gillar när det är vällagat och när man vågat ta i lite med smakerna.

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Det är väldigt gott med något trevligt kött, till exempel lammstek. En saftig lammstek med någon god mustig sås gjord på stekskyn. Och sedan någon god potatis till, ugnsrostad eller gratäng, och en god gelé till det, pressgurka och sådana tillbehör. Klassiskt men blir alltid väldigt gott. Jag gillar när det är vällagat och när man vågat ta i lite med smakerna. Jag uppskattar också fisk, skaldjur och Petters vegetariska anrättningar. Vad vore livet utan allt det goda? Det vore inte särskilt kul.

Vad bjuder du gärna på om du har gäster? 

– Kanske en tonfiskfilé som jag steker lite lätt i smör. Med en sallad på mango, blodgrape och granatäpple. Som en sidesallad. Jag kanske gör en egen pasta till som jag smaksätter med lite tryffel. Alternativt så gör man en matigare sallad och hoppar över kolhydraterna där. En god hemgjord krämig pasta är trevligt till filén. 

Hur duktig är du på att laga mat?

– Jag har förstått att jag har ett bra smakgehör. Jag kan känna om det saknas något och vad som behöver tillsättas. Jag kan också tänka ut i huvudet innan vad som passar bra ihop, jag kan fantisera ihop smaker och recept i huvudet innan jag handlar. Det kanske är vanligt att folk kan det. Jag har också ett stort intresse. Jag lärde mig ganska tidigt att känna på köttet med fingret och känna när det är klart. Oftast blir det bra.

Du är med i Sveriges mästerkock, vad var största utmaningen?

– Jag är tidsoptimist så det var inte helt enkel med det formatet. Jag hade svårt att välja bort saker också, less is more visade sig stämma ibland faktiskt. I alla fall när det gäller smaker. Jag fick försöka förhålla mig till de utmaningarna. Om man har sjukdomsinsikt eller vet vad man behöver tänka på så brukar det gå bra.

Karl Fredrik

Ålder: 35 år.

Gör: TV-profil, trädgårdsmästare och florist.

Familj: Fästmannen Petter Kjellén, 40 år, hunden Prins Hamlet och katterna Leopold och JC.

Bor: På gården Eklaholm mitt på Österlen

 

Läs också: 

Min mathelg med Dante Zia

Min mathelg med Tareq Taylor