Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/Pressbild

Min mathelg med Joel Åhlin: ”Vanligt att man är för feg”

Kocken Joel Åhlin har många bollar i luften. Han har nyligen släppt boken ”Köttfärssås” och till vardagas hittar man honom i köket på restaurang Agrikultur i Stockholm. På hemmaplan lagar han gärna ”comfort food” – och om han har gäster på middag är det inte allt för ovanligt att grillen tänds. 

– Jag älskar att grilla, allt från lamm till grönsaker, säger Joel Åhlin. 

Vad lagar du om du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Jag älskar att grilla, allt från lamm, karré och entrecote till härliga grönsaker. Sedan serverar jag det gärna med något enkelt tillbehör, exempelvis vitlökssmör. Och så en god vinpangare till det! 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Det är otroligt svårt, men om jag ska tänka som sista måltid skulle det kunna bli en toast skagen, med löjrom och goda räkor. Gärna tillsammans med en kall öl. Det är verkligen så himla gott.

Du som jobbar som kock på restaurang – har du några knep för hur man kan sätta guldkant på sin middag hemma, något enkelt knep som skapar en lite mer fine dine-känsla?

– Jag tycker det är trevligt om man gör flera rätter som man serverar samtidigt, och som är upplagda på ett ”sharing”-fat. Att man skickar fat till varandra och delar på maten. Något som jag ofta upplever när jag själv är bortbjuden är att många inte smakar av maten ordentligt innan den serveras. Det är vanligt att folk säger ”det kanske kommer behövas lite mer salt”, men då undrar man varför de inte själva saltade innan. Samma gäller när något ska vara starkt, låt det då vara starkt. Många är lite fega och litar inte på sig själva, man borde ha större självförtroende i matlagningen! 

 

Läs mer:

Min mathelg med Tom Sjöstedt

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

10 rätter som passar perfekt i matlådan