Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Jimmi Eriksson: ”Älskar att bli bortbjuden”

Jimmi Eriksson är proffskocken och tävlingsveteranen som i år representerar Sverige i prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or. När det är dags för helgmiddag bjuder han gärna vänner och familj på någonting enkelt – men allra helst blir han bortbjuden och slipper laga mat. 

– Jag tar gärna disken och slipper laga mat en stund, det tror jag många kockar kan relatera till, säger Jimmi Eriksson. 

Vad lagar du när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Jag gillar att hålla det smidigt. Det blir kanske en piggvar som jag bakar i ugnen. På med massor av goda örter, citron och pepparrot. Jag gillar när det är enkelt att förbereda, jag köper gärna lite god chark från delin, det behöver inte vara så avancerade grejer. Det är viktigare att man hinner umgås med gästerna och kanske dricka lite gott vin. Sedan älskar jag att bli bortbjuden till andra, eller att min sambo bjuder på middag. Jag tar gärna disken och slipper laga mat en stund, det tror jag många kockar kan relatera till! 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Det är jättesvårt! Lasagne och pasta med köttfärssås är favoriter, men jag gillar också mer fräscha grejer, exempelvis någon rätt med kål. Det beror helt på vad man är sugen på. Men köttfärssås kan jag lätt äta två gånger i veckan utan att tröttna på. 

Vad är du inne på för matspår just nu, är det något särskilt du gärna lagar i den säsong vi befinner oss i nu?

– Som de flesta kockar så följer jag gärna säsongerna. Nu börjar ju våren komma, då vill man äta mycket grönsaker, sparris när den kommer. Man kan ju redan nu längta efter den första jordgubben på sommaren. Men när jag hemma lagar jag mycket pasta och sådant. När jag har varit i Bocuse d'Or-bubblan man lagat så mycket ambitiös mat, så när man kommer hem vill man bara laga något som är gott, enkelt och går fort. 

Läs mer:

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

10 rätter som passar perfekt i matlådan

Min mathelg med stjärnkocken Paul Svensson