Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Jerka Johansson: ”Den pastan gillar alla”

När helgen kommer är det härligt att bjuda på något extra gott. Skådespelaren, poddaren och krögaren Erik ”Jerka” Johansson har ett stort matlagningsintresse och testar gärna på att laga nya, spännande rätter. Hans senaste upptäckt är dovhjort, och det får gärna stå på menyn när det är dags för en festligare helgmiddag. 

– Jag har upptäckt att om man lagar hjort på rätt sätt är det bättre än allt nötkött du kan få tag på, bättre än oxfilé och bättre än entrecote, säger Erik ”Jerka” Johansson. 

Du driver sedan ett par år tillbaka restaurang i Stockholm, och har nyligen startat en matpodd. Varifrån kommer ditt stora matintresse? 

– Det kommer från mina föräldrar. Min mamma gillar att laga mycket gott och min pappa har alltid älskat att äta mycket god mat, och han tycker också att det är mysigt att gå ut och äta på restaurang. Jag har influerats av båda, jag gillar både att laga mat och att äta på restaurang, det är mina största intressen. Men att laga mat själv blev jag inte bra på förrän jag var runt 25, 30 år. Innan var det ganska låg nivå, men sedan började jag skärpa till mig och lyssna på mamma. Då blev det bättre. 

Vad lagar du när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Det går lite i vågor, man har någon paradrätt som blir återkommande, och sedan tröttnar man på den och testar något nytt. Jag har en rätt som jag gjort flera gånger den senaste tiden som fungerar väldigt bra. Det är dovhjortstek med rotselleripuré, smörstekt spenat och rödvinssås. Jag fick en dovhjortfilé av min bonus-svärfar. Jag hade aldrig lagat det tidigare, men det var väldigt mycket enklare än vad jag hade trott. Nu har jag upptäckt att om man lagar hjort på rätt sätt är det bättre än allt nötkött du kan få tag på, bättre än oxfilé och bättre än entrecote. Det är så gott! 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Det är en salsicciapasta, som jag också pratat om i podden. Vitt vin, salsiccia, tomat, smörstekt salvia, parmesan och lite annat gött. Den är otrolig. Den är syrlig och fet, och har verkligen blivit min favoritpasta. Om man får reda på sent att man ska få gäster över så blir det den pastan, den gillar alla. Barn, vuxna, alla tycker om den. 

Läs mer: 

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
10 rätter som passar perfekt i matlådan
Min mathelg med stjärnkocken Paul Svensson