Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Instagramprofilen Dennis Yen

Nudelälskaren och debuterande kokboksförfattaren Dennis Yen har den senaste tiden blivit en stor profil på sociala medier där han dagligen delar recept och inspiration. När han bjuder vänner och familj blir det i regel just nudlar – i alla dess färger och former.

– Mina vänner förväntar sig mer eller mindre att jag ska göra något med nudlar, säger Dennis Yen. 

Vad lagar du om du bjuder familj och vänner på en härlig helgmiddag nu i början av hösten?

– Det beror på hur varmt det är. Det blir asiatiskt förstås, och mina vänner förväntar sig mer eller mindre att jag ska göra något med nudlar. En favorit är min mammas kycklingbuljong, ett långkok på fågel som jag smakar upp med egengjord chiliolja, lökolja, koriander och hackad salladslök. Det är riktig comfort food! Om det känns för varmt med soppa bjuder jag gärna på något grillat som citrongräsmarinerad fläsksida med kalla risnudlar, krispiga grönsaker och färska örter. Det är en perfekt bjudrätt, eftersom allt går smidigt att förbereda.

Vad är din absoluta favoriträtt som du aldrig tröttnar på?

– Min sambo tycker att jag är helt hopplös här, men jag ÄLSKAR verkligen friterad kyckling med ris! Jag varierar den på många olika sätt, det kan vara med teriyakisås eller sötsur glaze och ett gäng goda såser att dippa i. Eller bara enkelt med citron, salt och peppar. Fritös har jag ingen, det går utmärkt att fritera i en vanlig kastrull. Det absolut bästa köksredskapet till de flesta rätter jag lagar är annars ett par ätpinnar: till fritering, att separera nudlar med medan de kallnar och i stället för stekspade. 

 

Dennis Yen

Ålder: 33.

Familj: Sambo och kvalpen Alfons.

Bor: Västerås.

Gör: Arbetat på byrå som inredningsdesigner, satsar från och med nu helt på mat, är bland annat engagerad i en matstudio som arrangerar bröllop, företagsevent och middagar.  

Aktuell: Med debutkokboken ”Slurp” (Norstedts).

 

Du kommer från en kinesisk-vietnamesisk familj och har växt upp med rätter från de köken. Var du intresserad av matlagning redan som liten?

– Ja, jag har verkligen präglats av det sydostasiatiska köket. Jag växte upp med genuin och intressant mat och hängde ofta i köket där jag fick hjälpa mamma med sådant som att vika dumplings och mortla kryddor, det har gett mig en ganska så bred smakpalett tror jag.

Du är aktuell med en bok om nudlar. Har du några konkreta tips för den som är ny i nudelvärlden? 

– Ibland skriver följare till mig att vissa nudelrecept känns övermäktiga, de vet inte var de ska börja. Men då kan man tänka så att man delar upp rätten i flera moment. Börja med att köpa färdiga nudlar och färdiga kondiment (smaksättare) om du är ovan och lägg energin på att koka en god buljong först. När du blivit mera van kan du öka svårighetsgraden och lära dig hur man kokar perfekta ägg till och lagar riktigt gott kött att ha i till exempel.

Läs mer:

Min mathelg med Tom Sjöstedt

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

10 rätter som passar perfekt i matlådan