Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Fredrik Eriksson – ”Lagar gärna en gryta”

När helgen kommer är det trevligt att laga något lite extra gott. Allt om Mat tog en pratstund med kocken Fredrik Eriksson, som driver Långbro värdshus och restaurang Nationalmuseum, för att höra vad han helst bjuder vänner och familj på när det är dags för en festligare helgmiddag.

– Jag brukar ha som sport att laga åtminstone en måltid över öppen spis på landet, gärna någon gryta, säger Fredrik Eriksson. 

Vad lagar du helst när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

Det blir ganska rejäl matlagning, en hel del grytor. Någon viltgryta kan det bli, eller en klassisk Boeuf Bourgignon. Det kan även bli en italiensk gryta som jag serverar med pasta. Jag älskar att laga klassisk mat, men man kan också tvista till det ibland. 

Vad lagar du annars mycket av just nu – under höstsäsongen? 

Det blir mycket vilt just nu, det är populärt både på restaurangerna och hemma, och sedan har vi ju haft ett väldigt bra svampår. Nu kommer man ju in i den här rustika matlagningen, och det blir även en del oxrullader. De är underbara nu, men de kräver också att det är höst och lite gula löv ute, man vill inte ha oxrullader augusti. Sedan brukar jag ha som sport att laga åtminstone en måltid över öppen spis på landet, gärna någon gryta, det är en sådan höstkänsla. 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

Jag måste nog säga helgrillad kyckling, och då ska den helst vara tillagad på grillen. På sommaren vill jag ha den med lite lättare garnityr, men nu på hösten kan man göra en god sky och tillbehör med svamp. Jag gillar den där nygrillade känslan och smakerna av vitlök, salvia och citron. Helgrillad kyckling är något som alla gillar, både barnen och farmor. 

Läs mer: Vårt godaste recept på kycklinggryta