Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lisa Björner

Min mathelg med Elsa Billgren: ”Mat är en ny dörr som öppnats”

Vintageprofilen och influencern Elsa Billgren delar med sig av mode, inredning och trender på sin blogg. På senare tid har även recept tagit allt större plats och Elsa ser en nytändning i sitt intresse för matlagning och bakning.

– De senaste åren har det blivit en stor del av mitt privatliv men också mitt yrkesliv vilket känns jättekul.

Vad har mat och matlagning för roll i ditt liv?

– Matlagning och mat har alltid varit en stor del av mitt liv. Det var min farmor som lärde mig att laga mat. Mina föräldrar har aldrig varit så intresserade men har varit väldigt noga med att använda bra råvaror. Mamma släpade hem stora tunga påsar med ekologisk potatis från hälsokosten på 90-talet. Då fanns det inte så mycket ekologiska grönsaker men hon tyckte att det var viktigt. Hon är en så kallad gammal Haga-flummare från Göteborg, lite av en hippie. Hon visade att det var viktigt med bra mat så det har jag fått med modersmjölken. Min lillebror blev kock och plötsligt blev mattraditionen i familjen mycket mer avancerad. Mammas intresse för råvaror tillsammans med min lillebrors kärlek till matlagning blev som en nytändning för mig att kasta mig in i den världen. De senaste åren har det blivit en stor del av mitt privatliv men också mitt yrkesliv vilket känns jättekul. Mat är en ny dörr som öppnats. 

Vad bjuder du på om du har vänner över på helgmiddag? 

– Jag tycker det är så mysigt att göra mycket härliga grejer med min familj på helgen så jag vill helst inte stå vid spisen hela dagen. Men samtidigt vill jag ha något jättegott att bjuda på. Jag brukar göra en stor och härlig plockbricka med chark, ostar, vindruvor, kex, toskanska kronärtskockor, härliga gröna oliver, mandlar och chips. Plockmat gör att det inte blir någon stress att få fram maten. Till varmrätt gör jag sedan en pasta med tomatsås som har fått stå och puttra länge. Vi har en butik nära oss som säljer färsk pasta så jag brukar gå och köpa dagsfärsk pasta där. Då tar middagen kanske 5 minuter att laga men är samtidigt världens godaste.

Du gillar både att laga mat och baka. Vilket är ditt favoritbakverk?

– Jag har ett basrecept på en kaka med mycket mandelmjöl som blir härligt seg. Den brukar jag variera efter säsong. Snart gör jag den med rabarber. Till sommaren blir det körsbär, hallon och jordgubbar. På hösten blir det plommon. Det som är härligt är att man pressar citron på toppen vilket ger en karamelliserad yta. Annars är min citron- och vallmokaka mitt mest populära recept, det är en favorit. Den har en syrlig sirap på toppen, den är otroligt god.

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Jag älskar fisk och speciellt lax jättemycket. Jag kan tycka att rimmad lax med dillstuvad potatis är typ bland det godaste man kan äta. Små goda potatisar med en krämig dillstuvning med lite vitvinsvinäger i och så bryner jag smöret först. Det blir riktigt gott. Och så skivad citron och ärtor till. 

Läs också:

Min mathelg med Sofia Dalén 

Min mathelg med Tareq Taylor