Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Oliver Martin Henriquez / SVT /Shutterstock

Min mathelg med David Sundin: ”Jag är en burgarfantast”

Programledaren, författaren och komikern David Sundin har över åren utvecklat ett allt större matintresse. Hans absoluta favoriträtt är burgare – och föredrar de inte allt för ”snobbiga” varianterna.  

– Jag kan verkligen gilla en helt vanlig burgare från den lokala grillen med en pucko till, säger David Sundin, som just nu är aktuell i SVT-programmet ”Bäst i Test”. 

Hur ser ditt intresse för mat ut, är du en matmänniska?

– Jag skulle säga att jag har sett till att bygga upp ett matintresse. Från att ha varit direkt ointresserad, och bara ätit för att bli mätt har jag fått ett större intresse. Det började med ett att jag fastnade för snabbmat, och sedan har jag genom det utvecklat ett intresse för ”riktig” mat, om man ska kalla det för det. Det är ju faktiskt så att god mat är godare än mat som inte är god. Och om man inte vill gå på restaurang varje dag så kan man ju lära sig att komma hyfsat nära god restaurangmat hemma genom ganska enkla medel. 

Vad lagar du när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Jag gillar pasta och har några olika pastarätter som alltid funkar. Något annat som är väldigt enkelt, roligt och mysigt är att köpa tunnbröd eller libabröd och göra pizza på. Då kan man ha massor av olika ingredienser framme och slänga ihop pizzor som man sedan skjutsar in i ugnen. Det går snabbt och man kan man göra massor av olika varianter, kanske någon med potatis och crème fraiche och någon med något annat. Det misstaget många gör när de ska bjuda på middag är att de lagar något de aldrig tidigare gjort, då är ju risken att det visar sig att man inte var så bra på att göra just det. Då är det bättre att göra något man gjort jättemånga gånger så man vet att det blir som det ska vara. 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Det är hamburgare, jag är en riktig hamburgerfantast. Jag älskar burgare från Sibylla och Mc Donalds. I vissa fall är man mer snobbig och vill ha saker ska vara på ett visst sätt, men när det kommer till burgare så kan jag verkligen gilla en helt vanlig burgare från den lokala grillen med en pucko till. 

Något fint matminne som du minns extra mycket?

– Det finns ju vissa maträtter man ätit där man nästan blivit vindögd för att det är så gott. Men ett starkt minne jag har är när var ute och bilade i Europa och jag såg att det i Schweiz fanns ett Mc Donalds-hotell. Det fanns en Mc Donalds-restaurang i lobbyn och man kunde ringa upp burgare till rummet, och sänggaveln i rummet var i form av ett M som i Mc Donalds logga. Jag såg till att vi tog en omväg genom Schweiz för att sova där. Hotellet finns inte kvar så jag är glad att vi åkte dit. 

Du är aktuell i bäst i test. Mycket sjukt inom kategorin mat där. Har du något matmoment du minns extra mycket?

– Vi hade ett moment i en säsong där de tävlande skulle ta sönder en tårta på bästa eller mest konstiga sätt och det tveklöst märkligaste minne jag har är när Ola Forssmed kletade tårtan i hela ansiktet och satte marsipanlocket på huvudet. Sedan sjöng han någon sång och det var otroligt konstigt. Vi brukar få mycket reaktioner, att man inte ska leka med mat eller förstöra mat. Ibland tänker vi på det, men ibland känner vi att det kan bli så roligt så att det får vara värt det. 

David Sundin

Ålder: 45

Gör: Programledare, komiker och författare

Aktuell med: boken ”Pippi Långstrumps kokbok” samt som programledare i SVT-programmet ”Bäst i test”

Läs mer:

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
10 rätter som passar perfekt i matlådan
Min mathelg med Sofia Dalén: ”Jag är en extrem njutningsmänniska”