Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Linus Hallsenius/TV4/Helén Pe

Min mathelg med Ann Wilson: ”Comfort food är perfekt efter sändning”

Dansaren och Let's dance-aktuella Ann Wilson bjuder gärna på snabblagade tortillapizzor för att få mer tid med gästerna. Inför sändning laddar hon med lätt och energirik mat men när kamerorna släcks vill hon ha comfort food.

– När vi är färdiga äter vi något mer osunt, kanske korv med bröd eller något i den stilen.

Vad bjuder du på om du har vänner över på helgmiddag?

– Sällskapet är det viktiga för mig så jag brukar försöka hitta på några enkla lösningar. Jag har blivit en jäkel på att göra pizzor av tortillabröd. Jag brer på lite smör och toppar med det jag har hemma. Ibland blir det någon teriyaki-variant med lax, ibland kyckling med satay eller bara pesto med parmesan och rucola. Pizzorna funkar som starter och är vansinnigt goda. Både min son och min kära äter det mer än gärna.

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Jag är ganska mångsidig när det kommer till mat. Men jag säger inte nej till en riktigt fin bit tonfisk som grillats lite lätt. Det måste dock vara bra tonfisk, annars är det inte roligt. Och så grönsaker till det.

Du har jobbat som dansare i flera olika länder. Vilket är ditt favoritkök?

– Jag bodde i Australien i 15 år. Där gick man ner till den lokala fiskhandlaren eller slaktaren och handlade sin mat. Oftast var det väldigt varmt de har ett helt annat utomhusliv än i Sverige. Vi grillade mycket och slängde ihop färska sallader. Jag gillar enkelheten i det, jag är inte så mycket för stora grytkok, det har aldrig landat hos mig. Det australiska köket passar mig perfekt.

Du är en del av juryn i Let’s dance även den här säsongen. Vad laddar du helst upp med för mat innan sändning?

– Jag försöker äta så lätt som möjligt så jag håller mig vaken och pigg utan att bli trött i varken kropp eller knopp. Det är otroligt viktigt för mig när dagen börjar vid kanske åtta på morgonen och vi är klara vid midnatt. Det är ungefär som när jag tävlade som elitidrottare, då gällde det också att äta lättare saker som gav kroppen energi. Mindre mål lite oftare i stället för flera tunga mål, då blir jag lätt ofokuserad. När vi är färdiga äter vi något mer osunt, kanske korv med bröd eller något i den stilen. Comfort food är perfekt efter sändning, när man suttit i strålkastarljuset i några timmar, och gärna ett glas vin till.

Vilket är ditt bästa matminne?

– Jag flyttade till London när jag var 16 år och var otroligt fattig. Jag levde på det allra enklaste. Så när jag kom hem och fick äta mammas svenska köttbullar med brunsås var det något speciellt. Just att komma hem och få känna barndomen och tryggheten igen. Min mamma var också fantastiskt duktig på stekt ål, hon gjorde en egen sötsur sås till som var otroligt god. Så köttbullar och ål önskade jag mig när jag kom hem. 

 

Läs också:

Husmanskost – 10 klassiska favoriter 

Lyxiga och lättlagade pizzor