Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min mathelg med Adam Thulin: ”Hade inte funnits utan pasta med tomatsås”

När helgen kommer är det härligt att bjuda på något extra gott. När ”Sveriges Mästerkock”-vinnaren Adam Thulin bjuder vänner och familj på helgmiddag står oftast många olika plockrätter på menyn – och det viktigaste är att det är en familjär och livlig stämning vid middagen. 

– Det får gärna vara lite ”fredagstaco”-känsla, med rörelse vid bordet, säger Adam Thulin

Vad bjuder du vänner och familj på om du ska bjuda på helgmiddag?

– Det blir nog många olika smårätter. Kanske någon pasta, något gott kött, en sallad, bröd, vispat smör och goda oliver. Jag gillar när det är lite ”family style”, massor av olika enklare rätter inte tar för mycket tid och som man också kan förbereda enkelt. Det får gärna vara lite ”fredagstaco”-känsla, med rörelse vid bordet.

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Det finns några stycken, men en favorit som jag äter mycket och det är pasta med tomatsås och parmesan. Det är så enkelt och gott och jag har så mycket minnen med det, jag hade faktiskt inte funnits till om det inte vore för den rätten! Min pappa bjöd min mamma på pappas tomatsås när dom träffades och mamma tyckte den var jättegod, så det var tur. Man kan stå och laga avancerad mat med massor av olika komponenter, men jag tycker enkel mat oftast är det bästa.

Nu går vi in i en härlig säsong, vad vill du laga mycket av i vår och sommar?

– Jag älskar när allt börjar blomma, och gillar att laga mycket mat efter säsong. Jag bor i Sörmland, och jag åker gärna runt till små gårdar och köper närproducerade grejer, det finns något tillfredsställande i det. Det är nånting särskilt med att laga något som man vet har odlats nära och under bra förhållanden.

Har du någon förebild inom matlagningen, någon kock du ser extra mycket upp till?

– Jag ser verkligen upp till Tom Sjöstedt och Markus Aujalay som matlagare, och det är inte bara för att de sitter i Mästerkock-juryn. Sedan tycker jag väldigt mycket om Sebastian Gibrand och Niklas Ekstedt. 

 

Adam Thulin

Ålder: 21 år

Gör: Tv- och sociala medier-profil

Aktuell: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2022

Läs mer:

Min mathelg med Jason Diakité – ”Blir mycket mat från Mellanöstern”

5 trendiga pastarätter som alla pratar om

10 rätter som passar perfekt i matlådan