Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 4
Foto: TV4/CMORE / Hembakat
2 AV 4
Foto: Åsa Swanberg
3 AV 4
4 AV 4

Min fikahelg med Morgan Alling: ”Jag är ett bakelsemonster”

Folkkära regissören och skådespelaren Morgan Alling tycker om att prova på olika bakverk och beställer alltid flera olika sorters bakelser när han är ute på kafé.

Du och din fru tävlade tillsammans i Hela kändis-Sverige bakar. Vilka var era respektive styrkor?

– Min fru Anna-Maria tycker om att baka och gör det ofta så hon hade koll på den biten. Min styrka var det kreativa och hur vi skulle presentera våra bakverk. Jag är regissör och skådespelare så för mig blev det naturligt att jag byggde en story kring kakan. Men samarbetet oss emellan var också en styrka. Även om jag inte hade koll på bakningen så kunde hon säga till mig vad jag skulle göra, jag var något av en arbetshäst.

Vad var det bästa med att vara med i programmet?

– Att vi kunde genomföra tävlingen överhuvudtaget. Min fru var sjuk och opererade hjärnan bara ett halvår innan inspelningarna så vi visste inte om det skulle gå. Men vi hade fått bra besked och kände att vi måste få göra det vi tycker är kul. Operationen gjorde att hon blev väldigt hjärntrött så vår största utmaning var om vi skulle klara av de långa inspelningsdagarna. Efter operationen kunde hon inte ens gå 30 meter och ett halvår senare stod hon i tältet och tävlade, hon är en riktig krigare. Det var det finaste av allt, att vi kunde genomföra tävlingen med det vi har i bagaget. Sedan var det jädrigt trevliga deltagare, alla var underbara så vi hade väldigt roligt.

Hur mycket hade du bakat innan inspelningarna?

– Jag hade inte bakat alls mycket så det var en utmaning. Jag är ganska bra på smaker och lär mig rätt snabbt. Men om någon säger att jag ska göra en smördeg så har jag ingen aning om vad det är. Men det visste Anna-Maria och sedan lärde jag mig ganska snabbt.

Vad bjuder du på om du får oväntat fikabesök?

– Då tar vi fram bullar ur frysen som Anna-Maria har bakat, det finns alltid bullar i frysen. Men jag kan absolut svänga ihop en kaka om det är så, jag gjorde till exempel en brownie i programmet som var väldigt enkel att göra och god.

Vad blir du gärna bjuden på när du blir bortbjuden?

– Jag är ett bakelsemonster. Jag gillar grädde och vaniljkräm och tycker det är jättegott med just bakelser. Äppelkaka är också supergott, en riktigt bra äppelkaka med hejdlöst mycket vaniljsås eller glass blir jag gärna bjuden på. Men jag gillar när det är vällagat överlag.

Vad beställer du när du är ute och fikar?

– Då är jag en sådan som gärna beställer napoleonbakelse, prinsesstårtsbakelse och en liten biskvi på en gång. Min grej är att jag gärna köper flera bakelser för att kunna jämföra. Jag kan försöka uppmuntra min fru att hon också ska ta flera olika bakverk men det är alltid jag som äter upp dem.

Har du något speciellt fikaminne?

– Mitt första fikaminne var när jag var på Bräutigams, ett klassiskt konditori i Göteborg. Min danska farmor Rosa bjöd mig på napoleonbakelse och jag tyckte det var sött, krispigt och frasigt. Det var väldigt högtidligt och fint och så fick jag en sockerchock så det var ett fint minne. I dag är det fika med barnen på stranden som är de bästa fikaminnena för mig.

Morgan Alling

Ålder: 54 år.

Gör: Skådespelare, manusförfattare och regissör.

Bor: Stockholm.

Familj: Frun Anna-Maria Dahl och fyra barn.

Läs också: 

Min mathelg med Nour El-Refai