Middagstips! Snabba middagar på under 10 minuter
Letar du efter enkla recept på extremt snabblagade middagar? Här har vi samlat lite inspiration på middagar som inte tar mer än 10 minuter. Perfekt när du verkligen inte vill lägga tid på matlagningen.
Vad lagar du till middag när du bara har 10 minuter på dig? Vi frågade några medarbetare, kockar och matskribenter!
Yakiniku med renskav (4 pers): Stek 2 paket renskav (à 240 g) i omgångar i olja ca 3 min. Tillsätt en halv röd chili, till exempel spansk peppar, 1,5 dl teriyakisås och 1 dl vatten. Krydda med 0,5 tsk salt. Ansa och strimla 300 g grönkål. Fräs den snabbt i 1 msk olja. Servera renskavet med kål och ris.
Pasta pronto: Fräs 150 g pancetta i en stekpanna tillsammans med en halv strimlad purjolök. Ta av från värmen. Koka 500 g färsk spagetti enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan men spara lite av kokspadet. Vänd ner pastan i stekpannan. Rör i 2 äggulor och tillsätt ca 1 dl kokspad. Riv över 50 g parmesanost och krydda med 2 krm nymald svartpeppar.
Omelett. När jag bara har 10 minuter på mig gör jag en omelett och lägger i det som finns i kylskåpet. Gärna tomater, riven ost och någon färsk örtkrydda t ex basilika. /Cecilia Lundin, matredaktör på Allt om Mat
Fisk på rågbröd. När jag bara har 10 minuter på mig, då lägger jag skivade rödbetor, rensad böckling och skivad rödlök på rågbröd. Över det ringlas senapsdressing. /Catarina Bennetoft, matskribent
Pasta med tomat & mozzarella. När jag bara har tio minuter på mig, då kokar jag pasta, tärnar tomater och mozzarella och ringlar över olivolja och salt. Jättegott, och ungarna älskar det! /Anna Grandin, layoutare på Allt om Mat
Pastasås med kikärtor. När jag bara har 10 minuter på mig, då kokar jag pasta i kycklingbuljong, rör ner en flaska passerade tomater och häller i kikärter. Sedan i med de färska örter som finns kvar i trädgården, t ex oregano, basilika eller timjan. /Gunilla von Heland, matredaktör på Allt om Mat
Grön böngryta (4 pers): Strimla 2 paprikor. Låt 2 burkar vita bönor rinna av. Lägg paprika och bönor i en gryta och häll över 500 g krossade tomater, gärna med chili. Låt koka utan lock ca 5 min. Smula 200 g fetaost över grytan och servera med bröd.
Pasta med parmesan. När jag bara har 10 minuter på mig, då kokar jag spagetti och tillsätter olivolja, citron, persilja och svart-peppar. Klart! Bara att riva lite parmesan över. /Tom Sjöstedt, gourmetkock
Rödbetssallad. Vänd ihop 100 g blandad sallad, 100 g smulad getost och 1 dl rostade valnötter. Lägg på 400 g klyftade rödbetor och 140 g knaperstekt bacon. Ringla över 1 msk olivolja, 1 msk balsamvinäger och krydda med 1 tsk flingsalt och 1 krm nymald svartpeppar.
Färskpotatis med sill. När jag bara har 10 minuter på mig kokar jag färskpotatis, öppnar en burk matjesill, ställer fram gräddfil och klipper lite gräslök. Färdig middag! /Charlotte Jenkinson, matskribent och bloggare
Pastakuddar med tomater och örter. När jag bara har 10 minuter på mig, då kokar jag färska fyllda pastakuddar, hackar tomater och örter och blandar med olivolja, salt och peppar. Toppa med parmesanost. /Lena Söderström, matskribent
Wrap med hummus. När jag bara har 10 minuter på mig, då gör jag en wrap. Bre hummus på ett tortillabröd. Stek halloumi. Lägg grönsaker i bitar och halloumi på brödet och rulla ihop! / Gunilla von Heland, matredaktör på Allt om Mat