Michelinkockarnas bästa knep för att lyxa till hemmamiddagen
Stress, stök och diskkaos. När det är dags att bjuda på en lyxigare middag är det lätt att fokusera så mycket på matlagningen att man knappt hinner prata med sina gäster. Men hur gör egentligen proffsen när de bjuder på hemmamiddag? Allt om Mat har pratat med tre Michelinkockar – här delar de med sig av några enkla knep för hur du sätter guldkant på middagsbjudningen.
– Servera maten på varma tallrikar, vi kockar skulle aldrig drömma om att servera varm mat på kalla tallrikar, säger Jacob Holmström från Gastrologik.
Att bjuda familj eller vänner på en lyxig middag kan vara härligt, men det kan också innebära en hel del stress. Det är många moment som ska bemästras, och en hel del kritiska moment kan uppstå med exempelvis såser som kan skära sig eller fiskfiléer som kan bli överstekta och torra.
Förbered såsen – och värm tallrikarna
Kocken och krögaren Jacob Holmström driver Gastrologik i Stockholm, en restaurang som belönats med två stjärnor i Guide Michelin. Många kanske även känner igen Jacob från tv-rutan, där han i år tävlar i TV4:s ”Kockarnas Kamp”. han menar att man inte behöver ta sig vatten över huvudet när man bjuder över gäster på middag – att helt enkelt inte krångla till saker i onödan.
– På krogen är vi fyra personer som avslutar en rätt, hemma är du ensam och ska tajma och fixa allt. Satsa på enkelt, välj kött, fläsk eller grönsaker plus ett tillbehör och en sås, det räcker bra. Ett tips är att ha såsen klar tidigt, så att du när du lägger upp maten inte har tusen saker att fixa med, säger Jacob Holmström och fortsätter:
– Ett annat knep för att öka lyxkänslan är att servera maten på varma tallrikar, vi kockar skulle aldrig drömma om att servera varm mat på kalla tallrikar, säger stjärnkocken.
”Lägg krut på bra kvalitet”
Gunnar Karl Gíslasson driver stjärnrestaurangen Dill i Reykjavik på Island. Trots att han sysslar med avancerad matlagning i sitt yrke, så lagar han helst enklare rätter på hemmaplan – även när han bjuder in gäster på middag.
– Ofta ser man att personer komplicerar för sig själva, det är då det blir misstag. Satsa i stället på få – men riktigt bra – råvaror. Om du lägger tid på det så behöver du inte lägga lika mycket tid på matlagningen. Jag lagar gärna en enkel rätt med fisk, smör och potatis, och då lägger jag krut på att hitta en fisk av bra kvalitet, säger Gunnar Karl Gíslasson.



Johan Björkman, som är kökschef på stjärnprisade restaurang Koka i Göteborg, är inne på samma spår. Han menar att det är smart att bjuda sina gäster på rätter som man lagat förut.
– Om du exempelvis ska laga någon rätt med oxfilé till nyår kan du träna på den rätten flera gånger innan, fast med fläskfilé till exempel, säger Johan Björkman.
Även Jacob Holmström tror att ett av de vanligaste misstagen är att man väljer att laga avancerade rätter som känns lyxiga – men som man kan inte behärskar fullt ut.
– Det är ett generalfel, man köper en oxfilé till nyårsafton och bestämmer sig plötsligt för att baka den i smördeg, fast man inte har koll på tekniken. Det är upplagt för att misslyckas, säger Jacob Holmström.
Mindre portioner ökar lyxkänslan
Ett enkelt knep för att öka lyxkänslan på middagsbjudningen är att investera i några fina uppläggningsfat – på så sätt ser maten mer inbjudande ut, menar Johan Björkman.
– Det blir inte så roligt att använda samma gratäng som man har till Janssons på jul när man ska lägga upp sin middag. Gratängformar är inte särskilt snyggt som serveringsfat, säger han och fortsätter:
– Man kan också tänka på att lägga upp maten i mindre portioner än vanligt, och servera såser och tillbehör på sidan. Det känns mer exklusivt och blir inte lika grisigt. Skippa gärna den klassiska salladen med gurka och majs, koka i stället upp broccoli eller goda morötter och servera till middagen, säger Johan Björkman.



Vilken är din go-to-kökspryl som du inte skulle klara dig utan?
Jacob Holmström: Jag köpte en tryckkokare för några år sedan, det har blivit en riktig lifesaver. Sedan tycker jag om att laga mat i en bra gjutjärnsgryta som man också kan köra i ugnen.
Gunnar Karl Gíslasson: Bra knivar. När jag är hemma hos personer upplever jag ofta att man inte har särskilt bra knivar. En jul köpte jag nya knivar till hela släkten i julklapp för jag hade ledsnat.
Johan Björkman: Jag fick en riskokare när jag fyllde 30 år, den använder jag väldigt mycket. Då är det bara att tvätta riset, slänga på riskokaren, sedan sköter den sig själv, man kan till och med åka och handla. Sedan håller sig riset varmt i flera timmar. Jag har också gjort quinoa i den, det fungerar bra.