Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mer teknik i köken

Två trendspanare spår mer och mer teknik i det moderna köket. Det naturliga kommer inte innebära att vi går tillbaka till naturen, det kommer snarare innebära att vi tar in det naturliga i våra tekniska kök och lär oss förfina råvaran.

Trendspaningen inför 2009 riktades åt två olika håll. Teknik och det ekologiska, naturliga. Inför Årets kock har man valt att föra samman de två trenderna till temat "Teknik möter naturlighet".

- Det är fel att tro att det är något fel med teknik, sa chefskocken Christopher Kostow från den tvåstjärniga restaurangen Meadowood i Napa Valley, USA. Han menar istället att vi via teknik och det molekylära köket kan laga så att råvaran kommer till sin rätt på bästa sätt. 

 - Man gör produkten en tjänst genom att lyfta fram den från sin bästa sida. 

Men, Christopher menar också att man ska "manipulera med respekt". 

- Som regel säger produkten själv vilken teknik som passar, man måste vara flexibel i köket.

Kollektiv ångest över konstgjord mat

Det handlar inte om att naturlighet innebär att vi måste gå tillbaka i utvecklingen, kärna eget smör eller hålla med höns. Nationalekonomen Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv menar att det istället handlar om att ta in tekniken i köket.

- Vi har känt en slags kollektiv ångest över konstgjord mat det senaste halvåret. Men människor blir mer och mer medvetna och den konstgjorda maten är faktiskt testad på alla sätt. Vi ställer också hela tiden högre krav på vår mat, att den ska smaka godare, att vi vill veta vad det är i och så vidare, säger Stefan Fölster som därför tror att vi får acceptera mer manipulerad och mer konstgjord mat i framtiden. Han gör en jämförelse med läkemedelsindustrin där vi hellre föredrar tekniskt framställda mediciner än naturliga läkemedel.