Meningen med maten
Samtalet, mina vänner, är det som ger livet mening. När vi för en stund stannar upp och samtalar. När vi delar erfarenheter och hemligheter med någon som står oss nära eller när vi för en gångs skull vågar blotta oss för en främling. När vi klär våra känslor i ord, när vi verbaliserar våra sorger och glädjeämnen. Och allt som oftast sker detta över en matbit. Maten blir motorn till samtalet. Maten blir mötet. Maten blir minnen.
Vi friar över en blodig entrecôte, vi tröstäter choklad för att hela ett brustet hjärta. För mig är mat mycket mer än blott bukfylla. Människor som älskar mat älskar livet. De älskar sina medmänniskor och visar omsorg och ömhet genom att lägga ner sitt hjärta i en puttrande aromatisk gryta. De nyttjar sin skaparkraft för att uppfinna en ny smaksensation, de kryddar kreativt för en ny kulinarisk kombination.
Läkaren och författaren François Rabelais skrev i sina böcker om storätarna Gargantua och Pantagruel att ”aptiten kommer medan man äter”. Hunger handlar om ett grundläggande behov, men aptiten kommer från latinets appetitus och betyder åtrå eller begär. Hungern bor i våra kroppar medan aptiten är sinnen, upplevelser och lust till livet, till nya upptäckter och äventyr.
Redan de gamla grekerna insåg att maten var en nödvändig njutning. På symposierna dukades borden upp med oändliga mängder mezerätter som intogs halvliggande till vin i gigantiska bägare. Där dryftades de livsviktiga, existentiella frågorna om liv och död, om kärlek och demokrati. Och alla dessa filosofiska finurligheter som broderades ut runt borden har överlevt årtusenden av krig och katastrofer.
Så laga något nytt tillsammans. Överraska dina gäster med nya recept och låt dem gissa dina rätters rötter och ingredienser. Låt en mängd förrätter förföra dina vänner och låt maten bli bränslet till intima samtal. Så fångar och förädlar du måltiden som ger livet mening.
Matglädje 1
• Jag saknar redan det svenska sommarbordet med alla ljuvliga sillsorter som serveras till färskpotatis. En dillkvist till potatisen och lyckan är total. Själv fyllde jag mina resväskor med inlagd sill och skänkte till alla mina vänner i Grekland.
Matglädje 2
• Anamma Medelhavets matkultur med mezerätter, som påminner om det svenska smörgåsbordet. Fyll faten med delikatesser, enkla grönsaksröror och fräscha sallader som står framme tills den siste gästen kapitulerat och samtalet tystnat för dagen.
Alexandra Pascalidou
Ålder: 39 år.
Familj: Stor.
Bor: Stockholms city.
Yrke: Journalist, författare och programledare.
Aktuell: Med kokboken ”Min stora feta grekiska kokbok” (Bonnier fakta).
Dricker: Vin och vatten.
Bästa matminne: Fylld duva med valnötter, ris och russin i Marrakech, skaldjur i Lima.
Läser: Dagstidningar i högar och Susanna Alakoskis ”Håpas du trifs bra i fengelset.”
Förebild: Maradona.
Okänd talang: Står på huvudet och sitter i spagat.