Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Matredaktören: 10 kökprylar jag inte kan leva utan!

Allt om Mat:s webbredaktör Malin Turunen ger sina bästa tips på presenter till andra eller till dig själv!

Jag vill inte uppmana er att köpa grejor ni inte behöver bara för att det är rea. Däremot vill jag rekommendera att skaffa riktigt bra prylar till köket – alltid! Här är en lista på de prylar jag inte skulle vilja vara utan och som trots mitt pyttelilla kök måste få plats.

Det här kan vara bra tips för dig som ska köpa presenter till en nyutflyttad ungdom. Men det är lika mycket en lista till dig 40-talist som unnar dig årskort på hockey och en resa till Dubai men ändå har ett rivjärn som du köpte på 70-talet. Skaffa ett nytt BRA rivjärn nu. Och gärna en fin kniv (här hittar du Allt om Mat:s knivguide). Du är värd det!

Rivjärn från Microplane

Rivjärn. Du fick förmodligen ett när du flyttade hemifrån? Risken är att du fortfarande har kvar samma rivjärn. De blir faktiskt ovassa efter 20 års användning. När du ska köpa ett nytt så satsa gärna på ett från Microplane. De gör både grövre rivjärn och finare sestjärn som tar nästan noll plats i kökslådan och håller skärpan i många, många år.

Rivjärn från Microplane.

Läs mer och köp här. 

Mandolin från Kyocera

Mandoliner kommer i alla former och färger. Många tar stor plats och ska byggas ihop innan du ens kan börja skiva din gurka. Alla sådana går bort. Den här från Kyocera med keramisk egg är helt fantastisk! Tack vare att den är så smidig kommer den också fram väldigt ofta. Enda tillbehöret – en plastgrunka att hålla grönsakerna med – är helt nödvändig för att du ska ha fingertopparna kvar.

Mandolin från Kyocera.

Läs mer och köp här.

Margrethe-skålar med lock

Bra bunkar och skålar gör baket och matlagningen roligare. De klassiska Margretheskålarna finns nu i alla kulörer och med praktiska plastlock. Stapelbara och fina!

Här hittar du Margrethe-skålar.

Stavmixer med från Braun

Har du en riktigt bra stavmixer med tillbehör kan du minimera din maskinpark i köket. Den ersätter elvisp, mixer, blender, kryddkvarn och i vissa fall även iskross! Jag gillar Brauns maskiner som ofta har hög prestanda.

Här hittar du stavmixer från Braun.

Vattenkokare från Smeg

Vattenkokare från Smeg.

En vattenkokare är en toppenbra grej för dig som inte äger en induktionshäll. För oss med gamla elspisar spar det massor av energi att koka upp vatten i kokaren. Den här snygga från Smeg önskar jag mig själv.

Vattenkokare från Smeg.Här finns vattenkokare från Smeg.

Paninigrill från Breville

En sak som jag inte trodde att jag behövde var denna paninigrill från Breville. Det visade sig vara helt fel. I stugan går den varm varje fredag. Då kommer vi dit sent efter jobbet och gör klämmackor och quesadillas på några minuter. Snabbaste middagen och ingen disk! Du torkar bara av järnet med hushållspapper.

Paninigrill från Breville.

Här hittar du paninigrill från Breville.

Köksvåg från Wilfa

En köksvåg är ett måste i varje bagares hem. Även jag som mest fokuserar på matlagning har stor användning av en hushållsvåg. Helst ska den vara så platt som möjligt och fyrkantig så att jag kan ställa in den i ett skåp eller bland mina kokböcker.

Platt och behändig köksvåg från Wilfa.

Här hittar du en köksvåg från Wilfa.

Mortel i granit

Bland saker som jag sällan använder, men ändå måste äga, står en mortel. Jag tror att min mor köpte mig en liten i grön marmor med tanke på att "du är ju bara en". Men en liten mortel är ganska värdelös. Du kommer att behöva en större mortel för att göra din egna röda curry till exempel, och även om du bara ska stöta några brödkryddor känns det härligare att göra det i en rejäl mortel än i en pytteliten som du bara skvätter ut allt ur.

Här hittar du en mortel från Ernst.

Pepparkvarn från Peugeot

Här vill jag slå ett slag för elektriska pepparkvarnar! Många vill säkert äga en gigantisk handdriven pepparkvarn för att likt tv-kockarna furiöst peppra maten. Men för den som lagar mycket mat är det sååååå praktiskt att ha en kvarn med enhandsgrepp! De allra bästa har till och med lyse längst ner.

Här hittar du elektrisk pepparkvarn från Peugeot.

Stor bra skärbräda

En sak som underlättar men som få äger är en stor, tung skärbräda som ligger still när du ska jobba på den. Den behöver inte vara gjord av en känd kock, utan jag visar bara ett exempel här.

Stor bra skärbräda.

Här hittar du skärbräda från Mannerström.

LÄS OCKSÅ: Stor knivguide! Redaktionen tipsar – här är våra bästa knivar